05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
19 MART Salı 10:15

Bakan Ersoy Müzeleri Ziyaret Etti

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Amasya programı çerçevesinde Amasya Müzelerini ziyaret etti.

AMASYA
Giriş Tarihi : 20-02-2019 12:04   Güncelleme : 20-02-2019 12:04
Bakan Ersoy Müzeleri Ziyaret Etti

 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Amasya programı çerçevesinde Şehzadeler Müzesi, Hazeranlar Konağı, Çinili Bahçe, Şeyh Hamdullah Hüsn-i Hat ve Yazı Tarihi Müzesi, Amasya Yazma Eser Kütüphanesi ve Minyatür Amasya Müzesi’ni ziyaret etti. Bakan Ersoy’a Vi Dr. Osman Var, Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ve protok üyeleri eşlik ettiler. 

 İl Özel İdaresi Özel Şehzadeler Müzesi; 1800'lü yıllarda inşa edilen ve m sahibi tarafından 1986 yılında yıktırıldıktan sonra, 2007 yılında Amasya Viliği tarafından aslına uygun arak inşa edilerek 2008 tarihinde müze arak ziyarete açılmıştır. 

 Hazeranlar Konağı; Amasya Merkez Hatu Mahlesi’nde r duvarları üzerine 1865 yılında, Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Tat Efendi tarafından yaptırılmış, Hasan Tat Efendi’nin kız kardeşi Hazeran hanımın uzun yıllar burada yaşamasından dayı, "Hazeranlar" adını mıştır. 

 Çinili Bahçe, Amasya Merkez Hk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu’na bağlı arak faiyet gösteren ve Amasyı kadınların hünerli ellerinden çıkarak dünyaya ulaşan çinilerin üretildiği bir sanat atölyesidir. 

 Amasya’nın mümbit coğrafyasında yetişen binlerce şahsiyet, edebiyattan sanata ve astronomiye kadar pek çok anda öncü arak isimlerini tarihe yazdırmıştır. Şeyh Hamdullah, ismini İslâm yazı sanatı tarihine tın harflerle yazdırarak Osmanlı hat sanatı ekünü tesis etmiştir. II. Beyazid’in hokkasını tuttuğu Şeyh Hamdullah’ın hattı okçuluğuyla, okçuluğu hattıyla müsabaka hindeydi ve böylelikle kısa bir süre içinde Kıbletü’l-Küttâp ve Şeyhü’r-Râmiyân unvanlarıyla anılır muştur. Hicri 911 tarihindeki menzil taşının üzerine "Sâhibü'l-menzil Hamdullah ibnü'ş-şeyh reîsü'l-hattâtîn şeyhü'r-râmiyân” ibaresi yazılmıştır. Şeyh Hamdullah Hüsn-i Hat ve Yazı Tarihi Müzesi, 2018 yılında Amasya Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır.

 Amasya Yazma Eser Kütüphanesi bünyesinde Arapça, Farsça, Osmanlıca el yazması eserlerin bütün örneklerini görmek mümkündür. Kütüphanenin en eski eseri Osman Bin Affan'a (III. Hife Hz. Osman) ait Papirüs üzerine yazılmış El yazması Kuran-ı Kerimdir. Gizli ilimler, astronomi, tıp, edebiyat, felsefe, tarih psikoji, sanat vb. çeşitli tür ve konularda 2340 adet el yazması ve 4000 adet basma eser mevcuttur. 

 Minyatür Amasya Müzesi II. Bayezid Külliyesi imaret binasının bir sonu içinde unmakta ve gelen misafirlere diğer minyatür müzelerden farklı arak sinevizyon gösterisi ile 1914 Amasya’sını tüm gerçekçiliğiyle yansıtmaktadır. Gökyüzü modelinde ay ve 2000 adet yıldız canlandırması unmaktadır. Ayrıca Yeşilırmak’ın akışının canlandırıldığı, tarihi deparı, hareket eden kara trenin maketinin unduğu hem gündüzü hem de geceyi yansıtan uyarlama ile eş manzarar nmaktadır.

 

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert