05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 03:24

'OKA' Şubat Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) yönetim kurulu şubat ayı toplantısı, Vali Dr.Osman Varol başkanlığında Samsun'da gerçekleştirildi.

AMASYA
Giriş Tarihi : 01-03-2019 10:59   Güncelleme : 01-03-2019 10:59
'OKA' Şubat Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Yapıldı

 Orta Kara Kkınma Ajansı (OKA) yönetim kurulu şubat ayı toplantısı, Dönem Başkanı Vi Dr. Osman Var’un başkanlığında Samn’da gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca Samn Visi Osman Kaymak, Tokat Visi Dr. Ozan Bcı, Çorum Visi Mustafa Çiftçi, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çittır, Tokat İl Genel Meclisi Başkanı Sih Yıldırım, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Hil İbrahim Kaya, Samn TSO Başkanı Sih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.
 
 OKA Yönetim Kurulu Başkanı Vi Dr. Osman Var yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
 
“Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri,
 
 Amasya, Çorum, Samn ve Tokat illerinden uşan bölge de başta kamu kurum ve kuruluşları mak üzere yerel yönetimleri , üniversiteleri , sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer ilgili aktörlerin birbirleriyle iş birliğini geliştirerek bölge in gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çışmar yürüten Orta Kara Kkınma Ajansı’nın (OKA) 2019 yılı şubat ayı yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirmek ve kurumumuzun gündemindeki konuları görüşmek üzere toplanmış unuyoruz.
 
 Bilindiği üzere ajansımızda yönetim kurulu başkanlığı görevi fabetik sıraya göre ve birer yıl mak üzere bölge deki dört ili in sayın vileri tarafından yerine getirilmektedir. Bu kapsamda 2019 yılı dönem başkanlığı Amasya Viliği tarafından yürütülecektir. Bu süre zarfında Çorum Vi Sayın Mustafa Çiftçi Beyefendi de Başkanvekilliği görevini üstlenecektir. Bu vesile ile 2018 yılı boyunca dönem başkanlığını üstlenen Tokat Vi e ve tüm yönetim kurulu üyeleri e ve kkınma ajansımız tarafından kuruluşundan bugüne kadar başarıyla yürütülen tüm çışmarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra da ajansımızın çışma ve hizmetlerinin aynı hızla ve daha büyük başarılarla devam edeceğine inanıyorum.
 
Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri,
 
 Küresel ekonomide ve jeopitik meselelerde geleceğe dönük risklerin ve belir liklerin arttığı, dünya ekonomisinde değişim ve dönüşümlerin hızlandığı, yeni dengelerin uştuğu, gelişmiş ve gelişmekte an ülkeler arasında güç dengelerinin yeniden şekillendiği bir süreçten geçiyoruz.
 
 Bu kapsamda, başta savunma sanayii ve sağlık endüstrisi, tarım endüstrisi mak üzere bütün sektörlerde yerli üretimin ve milli nojilerin geliştirilmesi, dış ticaret açığının aztılması, sağlık endüstrisi, savunma sanayii, otomotiv, lojistik, iletişim ve bilgi nojileri gibi “Katma Değeri Yüksek ve Yenilikçi Sektörlerin” geliştirilmesi, bölge in insani gelişmişlik göstergelerinin iyileştirilmesi, çevrenin korunması ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı gibi unrları kapsayan bütüncül bir kkınma yaklaşımı çerçevesinde çışmarın yoğunlaştırılması yararlı acaktır.
 
Değerli Basın Menpları,
 
 Bilindiği üzere bölge de çeşitli güdümlü projeler yürütülmektedir. Bugün yönetim kurulu toplantısından sonra buradan Samn Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Orta Kara Kkınma Ajansı tarafından %75 oranında hibe desteği sağlanan ve yaklaşık 4 milyon lira bütçeye sahip Buzağı Can Sütü Güdümlü Projesi kapsamında üretime başlamak üzere an ve Samn Ondokuz Mayıs ilçesi Dereköy mevkiinde kurulan tesisi i ziyaret edeceğiz.
 
 Samn Büyükşehir Belediyesi’nin yürütücüsü duğu ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Yeşilırmak Havzası Kkınma Birliği, Amasya, Tokat, Çorum ve Samn illerindeki yetiştirici birlikleri, 4 ili in Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile beraber uygulanmakta an proje ile erken buzağı ölümlerinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
 
 Türkiye'de bir ilk arak kurulan bu tesiste zengin ağız sütü (kostrum) ikamesi süt tozu şeklinde üretilecektir. Yeni doğan buzağıların, ilk 8 saat içerisinde canlı ağırlığının %10’u miktarında bu sütten ıp, bağışıklık sistemini harekete geçirmesi gerekmektedir. Buzağı kayıplarının çoğunun bu ilk sütün kiteli ve doğru verilmemesinden kaynaklandığı ortaya konulmuştur. Bu proje sayesinde ülke deki erken buzağı ölümlerini önemli ölçüde aztarak milli ekonomiye büyük bir katkı sağlanacağına inanıyoruz.
 
 Bugün ayrıca, aynı yerde Yeşilırmak Havza Kkınma Birliği tarafından yürütülen bitki ve hayvan atıklarından kompost ve vermikompost üretilmesi proje kapsamında çiftçileri e sucan gübresi üretim ünitesi dağıtımını gerçekleştireceğiz. Bu sayede çiftçileri in üretimlerinde önemli oranda verim artışları sağlanacağına inanıyoruz.
 
 Her iki önemli proje e nik ve finansman desteği sağlayan kurum ve kuruluşlara ve emeği geçen tüm çışanlarına teşekkür ediyoruz.
 
Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri,
 
 Son arak, bu toplantı vesilesiyle yönetim kurulu toplantımıza katılan sayın vileri e, belediye başkanlarımıza, il genel meclisi başkanlarımıza, ticaret ve sanayi odası başkanlarımıza katılım ve deslerinden dayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Ayrıca, ev sahipliğinden dayı Sayın Samn Vi e ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir kez daha teşekkür ediyor ve kkınma ajansı yönetim kurulu toplantımızın bölge için hayırlı masını ve başarılı çışmara vesile masını diliyoruz.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert