Facebook, Android tabanlı telefonlarda kullanılacak yeni bir arayüz tanıttı.

‘Facebook Home’ adını taşıyan arayüz, sosy medya ağının içerdiği hizmetleri akıllı telefonlara taşıyacak. HTC One, Samng Gaxy Note II, Gaxy S3 ve S4 gibi telefonlarda kullanılacak an arayüz, Facebook’u akıllı telefonlarda ‘ana ekran’ hine getirecek.

Mobil anda çizdiği stratejilerle kullanıcılarının yarısından fazlasını akıllı telefon ve tabletlere taşıyan Facebook, şimdi de bir arayüzle çıtayı bir seviye daha yükseltmeyi amaçlıyor. Mobil stratejisiyle reklam gelirlerini ve aktif kullanıcı sayısını ciddi ölçüde artıran Facebook, küresel mobil işletim sistemi sektörünün neredeyse yüzde 70’ine sahip an Android ile uyumlu he gelerek bir önemli adım daha attı.

Cifornia, Menlo Park’taki merkezinde num yapan Facebook CEO’ Mark Zuckerberg, konuşmasının başında, “Telefonlarımızı insanlar etrafında değil, uygulamar etrafında tasarlanmış durumda... Biz bunu tersine çevireceğiz” ifadesini kullandı.

MOBİLDE BAMBAŞKA BİR DENEYİM

Home arayüzü, akıllı telefon kullanıcılarının Facebook arkadaşlarına odaklanan bir içerik arak öne çıkıyor. Home kullanıcıları, paylaşılan fotoğraflar, statü güncellemeleri ve diğer içerik değişimlerine unabiliyor. Ayrıca, ‘Chat Heads’ adı verilen yeni bir içerikle mesajlaşma imkanı nuyor. Chat Heads, mesaj geldiği zaman kullanıcıların profil fotoğraflarını büyüterek uyarıda unuyor.

Facebook Home, arayüz için özel arak piyasaya sürülecek HTC First telefonunda yer acak. ABD’li cep telefonu operatörü AT&T ve Tayvanlı akıllı telefon üreticisi HTC ortakluığında nulacak an telefon, 12 Nisan’da 99.99 dardan ABD’de satışa çıkacak.

Facebook Home, 12 Nisan atarihinde aynı zamanda Samng’un önde gelen modelleri Gaxy Note II, Gaxy S3 ve S4’e de uyumlu acak şekilde indirilmeye hazır acak. Uygulama, HTC One telefonunda da kullanılabilecek.

NE YENİLİKLER SUNACAK?

Zuckerberg, tanıtımını yaptığı Home arayüzü hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Mobil kullanıcıların vakitlerinin yüzde 20’sini Facebook’a harcadığını ve bu sürenin birçok sosy uygulamadan çok daha fazla duğunu belirten Zuckerberg, ‘Artık insanların sosy ağda yaşadığı tecrübeyi mobile getirmek istiyoruz. Facebook, insan arayüzünü telefonunuza getiriyor” dedi.

Facebook Home, sosy ağında yaptığınız tüm işlemleri ana ekran arak önünüze nacak. Tüm paylaşım güncellemelerini anında görecek, beğenilerinizi fotoğraf veya diğer paylaşımların üzerine iki defatıklayarak (Instagram’da duğu gibi) belirtebileceksiniz.

Birisiyle chat yapmak istediğiniz zaman, Chat Heads ile sadece o kişinin profil fotoğrafı üzerine tıklamanız yeterli acak. Facebook Home, birçok uygulamada duğu gibi sürekli değil, ayda sadece bir güncelleme gerektirecek.

Ana ekran, Cover Feed adı verilen ve her türlü yeni gelişmenin yer dığı bir ekran acak. Uyarılar ve mesajlar gibi bildiriler ana ekranın üzerinde belirecek.

Facebook mesajları dışında kan SMS gibi mesajlar, ana ekranda yeşil arak belirecek, ek uyarılar ve mesajlar ekranın üzerinde görülecek.

Facebook Başkan Yardımcısı Corey Ondrejka’nın detaylarından bahsettiği arayüz, Android telefonlarda yer an diğer uygulamara istediğiniz zaman erişim yapmanızı, Google Play’den uygulama indirmenizi sağlayacak.

Kullanıcı sayısı 1 milyar geçen Facebook, reklam gelirlerine katkıda unsa da özellikle genç üyelerinin ilgisini hızla kaybetmeye başlamıştı. Chat ve fotoğraf paylaşım sitelerini Facebook2a tercih eden gençlerin Facebook’tan koptuğu hatırlatılan Zuckerberg, ‘her yaş kesiminden iyi ilgi gördüklerini’ belirtti.

Sosy medya ağı, Facebook Home ile dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sisteminde genç kullanıcılar başta mak üzere her kesimden akıllı telefon kullanıcısına daha fazla ulaşmak istiyor.