Orta Kara Kkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Mart ayı toplantısı, Vi Dr. Osman Var’un başkanlığında Amasya’da gerçekleştirildi. Toplantıya Samn Visi Osman Kaymak, Tokat Visi Dr. Ozan Bcı, Çorum Visi Mustafa Çiftçi, Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çittır, Çorum İl Genel Meclisi Başkanı Hil İbrahim Kaya, Samn TSO Başkanı Sih Zeki Murzioğlu, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

OKA Yönetim Kurulu Başkanı Vi Dr. Osman Var yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri,

Amasya, Çorum, Samn ve Tokat illerinden uşan bölge de başta kamu kurum ve kuruluşları mak üzere yerel yönetimleri , üniversiteleri , sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve diğer ilgili aktörlerin birbirleriyle işbirliğini geliştirerek bölge in gelişmesini sağlamak amacıyla çeşitli çışmar yürüten Orta Kara Kkınma Ajansı’nın (OKA) 2019 yılı Mart ayı Yönetim Kurulu toplantısını gerçekleştirmek ve Yönetim Kurulumuzun gündemindeki konuları görüşmek üzere toplanmış unuyoruz.

Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri,

Bilindiği üzere geçtiği ay Samn’da yapılan yönetim kurulu toplantısında bölge de ihracatın artırılmasına katkı sağlamak üzere Kkınma Ajansımız ile birlikte dört ilin Ticaret ve Sanayi Odarının koordinasyonunda İl Yatırım Des Ofisleri ile birlikte ihracat potansiyeli an firmara nik des nmak “TR83BÖLGESİ REKABETÇİLİK ve DIŞ TİCARET İSTİHBARAT MERKEZİ” kurulmasına ilişkin proje i başlattık. Bu kapsamda, bölge deki üreticilerin ve firmarın dış ticaret istihbaratlarının geliştirilmesi, bu bağlamda kurum ve kuruluşların uzman kadro ve tyapılarına des sağlamasına imkân nmak üzere ve dijit veri tabanları aracılığıyla hedef pazarlara yönelik sektörel ve bölgesel raporların temin edilmesi ve sektörlere göre hedef pazar anizlerinin yapılabilmesi amacıyla gereken ücretli yazılımların Ajansımız tarafından satın ınacak ve buna ilişkin dört ili de eğitimler düzenlenecektir. Ayrıca, firmarımıza nik des de sağlayarak bölge in ihracatını çok daha yukarı seviyelere ulaştırmayı hedefliyoruz.

Bilindiği üzere bölge de çeşitli güdümlü projeler yürütülmektedir. Bugün yönetim kurulu toplantı sonrasında Kkınma Ajansımızın deslediği ve Amasya Belediye ile Amasya İl Özel İdare tarafından uygulamaya konulan “Amasya Yeşilırmak Kauçuk Bendi, Rekreasyonel Alanların Oluşturulması, Yenilenebilir Enerji Eksenli Gelişim Projesini” yerinde ziyaret edeceğiz. Bu projenin son revizyonlar ile birlikte toplam bütçesi yaklaşık 20 milyon lira up projeye Kkınma Ajansı tarafından yaklaşık 7 milyon lira hibe des sağlanmıştır. Geri kan yaklaşık 13 Milyon lira Amasya Belediye ve İl Özel İdare tarafından karşılanmıştır.  Bu projeyle;

            - Yaz aylarında debi ve akım derinliğinin düştüğü Yeşilırmak Nehri’nin akım derinliğinin yaz aylarında artırılarak kent yaşamı ve turizm sektörüne umz etkilerinin önüne geçilmesi,

            - Yeşilırmak Nehri’nin sandlarla gezilebilir he getirilerek, ilk defa bir turizm ürünü arak sektörün hizmetine sokulması,

            - Amasya ve TR83 Bölgesi’nde bir örneği unmayan 200kw kurulu gücündeki hidrodinamik burgu HES, proje sonunda işletmeye ınarak bölgedeki akarlarda bu modelin yaşama geçirilmesine öncülük edilmesi, Ayrıca, yaklaşık 2000 haneye yetecek miktarda elektrik üretilerek projenin karlılığın artırılması,

            - Kafeterya, çay ocakları, iskeleler, kabartma yapısı ve müzede yeni istihdamın sağlanması ve yeni yöresel ve hediyelik eşya satış yeri işletmesinin kent ekonomisine kazandırılması hedeflenmiştir.

Yeni faiyete geçen bu güzel projenin ili in turizm potansiyelinin geliştirilmesine ve daha fazla turist tarafından ziyaret edilmesine önemli katı sağlayacağına inanıyoruz.

Değerli Yönetim Kurulu Üyeleri ve Basın Menpları,

Son arak, bu toplantı vesilesiyle Yönetim Kurulu toplantımıza katılan ve ili i teşrif eden Sayın Vileri e, Belediye Başkanlarımıza, İl Genel Meclisi Başkanlarımıza, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarımıza katılım ve deslerinden dayı bir kez daha teşekkür ediyoruz ve Yönetim Kurulu toplantımızın bölge için hayırlara vesile masını diliyoruz dedi.