Yüksek Seçim Kurulu'nun, İstan 'daki seçimlerin yenilenmesi yönündeki kararıyla döviz ve tın piyasasında fiyatlar yükselmeye başladı. Tokat'ta gram tın 239 lira, çeyrek tın 415 lira, Cumhuriyet Altını ise 1707 liradan satışa nuluyor. Tokat Kuyumcular Odası Başkanı Yaşar Gençay, tın fiyatlarındaki yükselişe ilişkin değerlendirmelerde undu. Altının artma inin Türk lirasının değerinin düşmesiyle ilişkili duğunu belirten Gençay, "Altın bugünkü gram fiyatı 239 lira, çeyrek tın 415 lira, cumhuriyet tını da 1707 lira. Altının artma i paramızın değerinin düşmesiyle ilişkili. Para ne kadar değer kaybediyorsa tın da o kadar artıyor. Bu demek değildir ki tın dünyada artıyor, bu Türkiye'nin şartlarıyla akı. Dünyada artış oranı yüzde 1 iken ülke de yükseliyor. Sebebi paramızın değerini kaybetmesi. Bunun adı enflasyon. Dünyada tın bütün parardan daha değerli. Çünkü savaşta da barışta da dünya literatürü tını değer baz mıştır." diye konuştu.

"ÜLKENİN EKONOMİ TEMELİ SAĞLAM DEĞİL"

            Altının fiyatlarındaki artışta siyaseti dganmarında etkisi duğunu ifade eden Gençay, "Altının son günlerde artışı çok fazla ve bu artışta siyasetin etkisi de var. Fakat bu san bir durum eğer in temeliniz sağlamsa, ülkenin dışarıya borcu yoksa siyasi de sa başka şekilde de sa fiyat artışları yaşanmaz. Bizim ülke in ekonomi temeli sağlam değil. Biz bugüne kadar hep borçla çıştık, dışarıya borçluyuz. Borcun sonucunda da faiz ödüyoruz. Ülke arak ne kadar başarılı ursak ım paramızı götürüp faize yatırıyoruz. Bu belki 50-75 yıldır devam ediyor. Ülkeyi birkaç kez imar edecek parayı , gözümüzü kapattık faiz arak verdik. Sebep? Ülke siyasetçisine başarılısınız desinler. Ekonomiyi düzgün göstermek için dışarıdan para ıyorn; buradaki bir ticaret erbabının yaptığı gibi bankadan faizle para ıyor düzeltmeye çışıyor ama batıyor, ülke de böyle.

 

ÜLKE COĞRAFYA GÜZEL OLDUĞU İÇİN AYAKTA DURUYOR

            Ülke ayakta duruyorsa ülkenin coğrafyası güzel duğu için, lerde bık duğu, toprakta domates çıktığı için. Sağlam kaynaklarımız, turizmi , güneşi var. Ama ülke siyasetçisi bu işte başarılı değil. Eğer başarılı saydı ülkeyi birkaç sefer imar edecek parayı götürüp faiz arak dışarıya vermezdik." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'NİN SEÇİME İHTİYACI YOK

            İstan 'daki seçim kararının tın fiyatları ve ekonomi üzerindeki etkisini değerlendiren Gençay, "Seçim denen şey saçma bir şey. Türkiye'nin seçime ihtiyacı yok. Biri seçilmişse o ülkeyi yönetmeli ve gitmeli. İnsanlarla da geçer gibi 'hadi seçim var' bir daha çağır. A partisi iyi şeyler biliyor mu, B partisi de iyi şeyler biliyor, 'bana oy verin' diyor. Madem ikiniz de iyi şeyler biliyornuz, bir araya gelip de başarı yakayamıyornuz? Siz iyi şeyler bilmiyornuz, iyi şeylerin peşinde de değilsiniz, ktuk davasındasınız. Onun için de ülke dga geçer gibi seçime gidiyor. Siyasetçiler le kafa uyor. Kısır döngü içerisinde seçim atmosferi yaratılıyor. Bu yüzden ülke hem ekonomik arak hem de psikojik arak planda uyor." ifadelerini kullandı.

ALTIN KARA GÜN DOSTUDUR

            Gençay, tını an yatırımcılara tavsiyede unarak, "Altın kara gün dostudur. Paran madığı gün kuyumcuya getirisin tınını bozdururn. Dünyanın en geçerli madenidir. Eskiden duğu gibi herkesin yastık tında tın undurması şart. Ülkenin geleceği için çok önemli. Ülkenin yarın borcunu ödeyemediğinde eli de tın mı. Bunun adına tasarruf deniyor. Aile için tasarruf ne ise ülke için de tasarruf aynıdır." sözlerini kaydetti.

ALTIN FİYATLARI DÜŞMEYECEK

            Siyaseti belir lik durumunun ekonomiyi kötü etkilediğini ifade eden Gençay, "Fiyatlar asla Türkiye'de düşmez. Dünyada da zaten düşmez ama ülke ekonomisi iyiyse o ülke fiyatın çıkmasını firenler, yüzde 10 çıkacağına, yüzde 2-3 çıkar. Eğer Türkiye gibi enflasyonu önleyemeyen bir ülkede yaşıyorsanız artı bir de o eklenecektir artışa."

            Ekonomik darma için çözüm önerisini ileten Gençay, "Bunun çaresi basit. Tabiri caizse kuru ekmeği yiyeceğiz araba, telefon peşinde koşmayacağız, borcumuzu kapatacağız, acaklı duruma geçeceğiz. Ondan sonra dünyada hiçbir güç i ezemez. İyi t ve samimiyet varsa, seçilememe, ktuk korkunu a bırakırlarsa, ülkeyi düşünürlerse bir ile üç yıl arasında ülke ekonomisi düzelir." dedi.