Aile, Çışma ve Sosy Hizmetler Bakanlığı’nın öncülüğünde il müdürlüğüne bağlı Amasya Sosy Hizmet Merkezi ve Merzifon Sosy Hizmet Merkezi tarafından yürütülen Aile Sosy Des Programı (ASDEP) kapsamında, yaşam koşullarının iyileştirilmesini amaçlayarak aile ve bireylerin sosy yardım ve sosy hizmetlere an ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosy yardım ve sosy hizmet modellerin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden (eğitim, sağlık, istihdam vs.) yararlanılmasının sağlanması amacıyla sürecin tüm aşamarında rehberlik ve danışmanlık hizmetleri nulması planlanıyor.

Bu kapsamda 2017 yılından itibaren anında uzman meslek elemanları tarafından hane ziyaretleri gerçekleştirerek sosy yardım ve sosy hizmete ihtiyacı an vatandaşlarımız tespit edilmekte, durumlarına uygun hizmetlerden ve gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlandırılmarı sağlanmakta. Ayrıca ailelere rehberlik ve danışmanlık hizmetleri narak aile ve bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmakta. ASDEP görevlileri tarafından tespit edilen huslar müdürlük görev anında ise Sosy Hizmet Merkezleri tarafından çözüme kavuşturulması yönünde çışmar yapılmakta, Bakanlığımız görev anı dışındaki durumlarda ise diğer kamu kurumlarına yönlendirilmekte.

Ülke genelinde ve ili de gerçekleştirilen hane ziyaretleriyle aile ve bireylerin; sosy yardım ve sosy hizmetlere an ihtiyaçlarının tespiti, ihtiyaca göre sosy yardım ve sosy hizmet modellerinin planlanması ve uygulanması, gerektiğinde diğer kamu hizmetlerinden yararlanılmasının sağlanması, sosy risklerin belirlenmesi ve önleyici tedbirlerin ınması, etkili bir izleme / denetim sisteminin uşturulması ve sürecin tüm aşamarında rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin nulması retiyle yaşam koşullarının iyileştirilmesi amaçlanmakta. İli genelinde merkez ve Merzifon ilçe mahleleri de gerçekleştirilen hane ziyaretleri ile 2018 yılında toplam 2457 hanede görüşme gerçekleştirilmiş ve 2019 yılında toplam 829 haneye ziyaret gerçekleştirilmiş up yapılan ziyaretler sonucunda 91 hane tep ve ihtiyaçları doğrultunda ilgili kurumlara yönlendirildi. Ayrıca ili e her yıl düzenli arak yaz aylarında gerçekleştirilen mevsimlik göç ile gelen tarım işçileri ile Merzifon ve Merkez ilçe de unan geçici yerleşim yerlerine ziyaretlerde unularak toplam 128 hane ziyareti gerçekleştirildi. Yapılan görüşmelerde kişilerin ihtiyaç ve tepleri ilgili birimlere ulaştırıldı.