Amasya'da uygulanan ‘Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular’ projesi kapsamında Sofular Mahlesindeki cadde ve rımlar geleneksel kent dokuna uygun şekilde yenilendi. Vi Dr. Osman Var, planlanan projelerin tamamlanmasıyla mahlenin bir turizm cazibe merkezi acağına inandığını belirtti.

Amasya Viliğin himayesinde Amasya İl Özel İdaresi tarafından uygulanan “Kadim Kentin Yeni Kültür Rotası, Sofular” projesi kapsamında Sofular Mahlesinde yer an Saraydüzü Caddesi ve Pirler Sokağındaki cadde ile rımların doğ dokuya uygun mzeme ile yenileme çışmarı sona erdi. Sokaktaki asft ve beton y ile rımlar sökülerek tarihi dokuya uygun bazt taş kaplama ile yenilendi.

Geleneksel Osmanlı evlerinin yoğun bulunduğu ve kadim şehrin ruhunu uşturan çok önemli mahlelerinden biri an Sofular Mahlesinin Çilehane, Pir İlyas ve Hamdullah Efendi türbeleriyle birlikte manevi arak da inanç turizmi merkezlerinden maya aday duğunu belirten Vi Var, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdin Acar'ın da katılımıyla incelemede bulunduğu mahlede gazetecilere yaptığı açıklamada, “Meydandan başlayarak tarihi mahleye girdiğimiz andan itibaren yları tamamen Arnavut rımına çevirdik. O dönemin güzel görüntüsünü yansıtacak şekilde düzenledik. Ayrıca hat üzerindeki aydınlatma armatürlerini değiştirdik. Yapılarla eski görüntüsünü muhafaza eden sokağımızda yerdeki kaplamayla birlikte bunu bütünlemiş duk” dedi.

Projenin diğer ayağı an Amasya İl Özel İdaresine ait 2 adet tescilli ‘Amasya Evi’nin restorasyonunun tamamlanmak üzere duğunu ve tescilli ahşap evlerin aslına uygun arak yerel yaşamı yansıtacak şekilde “Yaşam Kültürleri Müzesi” arak Amasya turizmine kazandırılacağına değinen Vi Var, binanın içerisinde san müze konsepti de uşturmayı planladıklarını söyledi.

Amasya’ya her yıl gelen yüzbinlerce turistin önemli bir bölümünü bu mahle ile buluşturmak ve burada saklı kmış değerlerin ortaya çıkmasını sağlamak istediklerini vurgulayan Vi Var, “Burada uşacak turizm hareketiyle bölgede gelir kaynağı uşmasını sağlamak istiyoruz. Ayrıca nihai hedefimiz an turistlerin Amasya’da daha uzun süre kmasını, daha uzun süre vakit geçirmesini sağlayacak yeni aktivite anları uşturmaktır. Bu kapsamda bu bölgeyi yeni destinasyonumuz, yeni rotamız, yeni genişleme anımız arak kabul ettik. Bu çışmar daha genişleyecek” diye konuştu.

Bölgenin en üstünde Şehzade saraylarının bir örneği an Beyler Sarayı’nın hayata geçirilmesini planlarken bölgedeki Sofular Abdullah Paşa Camisinin de restore edileceğine değinen Vi Var, “Burası Amasyamızın önümüzdeki dönemde belki içerişehir kadar masa bile ona yakın bir turizm cazibe merkezi arak vatandaşımızın ziyaretine açılacak” şeklinde konuştu.