05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 11:42

Amasyalıların yüzde 70’i doğduğu ilde ikamet ediyor

Türkiye İstatistik Kurumu Samsun Bölge Müdürlüğü verilerine göre Amasya ilinde ikamet eden T.C. vatandaşların, yüzde 70,0’i doğduğu ilde, yüzde 25,3’ü ise başka bir ilde ikamet etmektedir. TÜİK Samsun Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre Ülkemizde ve bölgemizde bu dağılım şu şekilde: Orta Karadeniz’de Samsun ilinde ikamet eden T.C. vatandaşlarının, %79,5 doğduğu ilde, %19,0 ise başka bir ilde ikamet etmektedir.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 12-07-2015 16:45   Güncelleme : 12-07-2015 16:45
Amasyalıların yüzde 70’i doğduğu ilde ikamet ediyor

Tokat ilinde  ikamet eden T.C. vatandaşlarının, %82,3 doğduğu ilde, %16,1 ise başka bir ilde ikamet etmektedir. Çorum ilinde  ikamet eden T.C. vatandaşlarının, %86,9 doğduğu ilde, %12,0 ise başka bir ilde ikamet etmektedir. Ülke de, ikamet eden T.C. vatandaşlarının, % 65,5 doğduğu ilde, %31,3  ise başka bir ilde ikamet etmektedir. 

Adrese Dayı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’nden elde edilen istatistiklerin geliştirilmesine yönelik çışmar kapsamında, Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)’nde yer an “doğum yeri” kayıtları üzerinde yapılan aniz çışmarı sonucunda, doğum yeri bilgisi idari kayıtlara dayı arak ilk kez üretilmiş ve bu bilgiler 31 Arık 2014 tarihli ADNKS sonuçlarıyla ilişkilendirilerek, kişilerin ikamet ettikleri illerle karşılaştırmı arak nulmuştur.
Daha önce 10 yılda bir yapılan genel nüfus sayımlarından elde edilebilen doğum yeri bilgisi, bu çışma ile artık her yıl idari kayıtlara dayı arak üretilebilecektir.
Türkiye’de yaşayan T.C. vatandaşlarının %96,8’i Türkiye doğumlu, %1,3’ü ise yurt dışı doğumludur. ADNKS 2014 yılı sonuçlarına göre ülke de ikamet eden T.C. vatandaşlarının, %65,5’i doğduğu ilde, %31,3’ü ise başka bir ilde ikamet etmektedir.

Doğduğu ilde ikamet eden nüfus oranı en yüksek an ili %90,4 ile Kahramanmaraş du. Bunu %89,7 ile Şanlıurfa ve %89,6 ile Adıyaman izledi.

İkamet ettikleri ilde doğan kişilerin oranının en düşük duğu il %30,4 ile Yova du. Bu ili i sırasıyla Kocaeli (%42,9) ve Tekirdağ (%43,7) takip etti.

En yüksek nüfusa sahip ili an İstan ’da yaşayan ancak doğum yeri farklı bir il anlar arasında Sivas doğumlular birinci sırada yer ırken, Ordu ikinci ve Tokat doğumlular da üçüncü sırada yer dı. İkinci büyük nüfusa sahip ili Ankara’da ise, farklı bir ilde doğup Ankara’da yaşayanlar arasında ilk sırada doğum yeri Çorum anlar gelirken, ikinci sırada Yozgat ve üçüncü sırada Çankırı doğumlular yer dı.
En yüksek nüfusa sahip üçüncü ili İzmir’de ise en çok Manisa doğumlular ikamet ederken, Manisa’yı sırasıyla yurt dışı ve Erzurum doğumlular takip etti. Doğum yeri yurt dışı up İzmir’de yaşayanlar arasında Bulgaristan doğumlular (%48,7) ilk sırada yer dı.

Türkiye’de ikamet eden T.C. vatandaşlarının doğum yerleri incelendiğinde %9,5’inin doğum yerinin İstan duğu görülmektedir. Ankara %4,3 ile ikinci sırada yer ırken, onu sırasıyla %3,3 ile İzmir, %2,8 ile Konya ve Şanlıurfa illeri izledi.

Türkiye’de ikamet eden ancak yurt dışında doğan T.C. vatandaşlarının, doğdukları ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ilk sırada %37,6 ile Bulgaristan doğumluların yer dığı görülmektedir. Bulgaristan doğumluları sırasıyla, Almanya (%22,2), Makedonya (%4,3), Hlanda (%2,9) ve Belçika (%2,6) doğumlular takip etti.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert