Amasya Viliği İl Özel İdaresi ile PTT Genel Müdürlüğü arasında İnsan Kaynağı ve Maddi Kaynak Yönetimi Otomasyon Sistemi Projesi (İLYOS) protokü imza töreni gerçekleştirildi. Protoke imzar, Vi Dr. Osman Var ve PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik tarafından atıldı.

Vilik Toplantı Sonu’nda gerçekleştirilen imza törenine ayrıca Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erdin Acar ve diğer yetkililer de katıldı.

Vi Dr. Osman Var imza töreninde yaptığı basın açıklamasında şunlara değindi:

“Projemiz kamuda her zaman önemli sorunlardan birisi an etkin ve verimli çışma amacını gerçekleştirmek üzere PTT Genel Müdürlüğü’yle iş birliği içerisinde yürüttüğümüz, Türkiye’de ilk ma özelliği taşıyan bir projedir.

İl Özel İdaremizin hem insan kaynağını hem de maddi kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde değerlendirebilmek için kaynakları izleme, belirli bir standartta kayıt tına ma ve daha sonrasında bu verileri değerlendirerek etkin ve verimli kararlar ma amacına hizmet edecek bir projeden bahsediyoruz. Kısacası geliştirilen bu otomasyon sistemi bizlere, hkımıza hizmet ulaştırmak amacıyla emanet edilen kaynaklar üzerinde minimum zayiatla tasarruf etme imkânı sağlayacak.

Birçok yönüyle gurur duyduğumuz projemizin en önemli özelliklerinden birisi de tamamen yerli ve milli masıdır.

PTT Genel Müdürlüğümüz ve t kurumlarının kendi kaynaklarıyla geliştirdiği ve kendi bünyelerinde kullanmakta duğu otomasyon sisteminin ilimizin ve İl Özel İdaremizin ihtiyaçlarına cevap verecek nojiyle donatılması sonucu uşturulan bu sistemde, tamamen kendi mühendislerimizin yer ması ve öz kaynaklarımızın kullanılması da bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır.”

İl Özel İdaresi ve PTT Bilgi Teknojileri A.Ş. iş birliğiyle hayata geçirilen protok şu husları kapsıyor:

Temelde, kurumun tüm İnsan Kaynağı ve Maddi Kaynak yönetimini bir platformdan izleme, kayıt tına ma, değerlendirme ve yönetme imkânı sağlayacak an İLYOS projesi kapsamında yer an bileşenlerden;

Sürücü Değerlendirme Sistemi; Sürücülerin saha çışmarının sürekli izlenmesini ve raporlanmasını sağlayacaktır. Bu raporlarda, ani hızlanma, sert fren, hız sınırı gibi kontr sistemleri; sürüş hatarı gibi takip modülleri her bir sürücüye güvenlik puanı ve eko sürüş puanı verilmesi retiyle bir genel puan ortaması elde edilerek tüm sürücülerin değerlendirilmesi sağlanacaktır. Bu değerlendirmeler üzerinden ödüllendirmeler ve eksik noktar için ilave eğitimler gibi tedbirler geliştirilerek verim artışı hedeflenecektir.

Araç Takip ve Filo Yönetimi Sistemi; görevli an aracın kontak açış, kapatış saatleri ve güzergâh bilgilerini mayı sağlayacak, İdareye bağlı tüm araçların İl genelinde nerede duğu ve an itibariyle çışıp çışmadığı, gün içinde kaç saat ve kaç km hizmet verdiği bilgilerinin izlenmesi ve raporlanması mümkün acaktır. Ayrıca bu sistem ile araca ait tüm işletme işlemleri (sigorta, muayene, ceza, bakım onarım vb.) takip edilebilecektir.

Yakıt Otomasyon Sistemi; İdareye bağlı tüm araçların dığı ve tükettiği yakıt miktarının anlık arak izlenmesini ve raporlanmasını sağlayacaktır. Koruma kitleri aracılığı ile yakıt güvenliği sağlanabilecek ve İdareye bağlı akaryakıt dum tesislerinin ve dışarıdan temin edilen yakıtların miktar kontrleri ve performans izlemeleri anlık arak yapılabilecektir.

Güvenlik Kamerarı Sistemi, İdarenin merkez ve ilçelerde bulunan tüm yerleşkelerine ait güvenlik kamerarı, sisteme entegre edilerek ekran üzerinden izlenmesini sağlayacaktır.

Personel Yönetim Sistemi ile; İl Özel İdaresi insan kaynağı verileri sisteme işlenerek personellere dijit kimlikler temin edilecek; böylece mesai ve görev takipleri, yerleşkelere giriş-çıkışlar ve çışma süreleri kontr tına ınarak verimliliğin arttırılması ve iş disiplininin sağlanmasına katkıda bulunulacaktır.

Ayrıca sistemde yer an Araç Görev Formu, bakım onarım araç arıza bildirimi, servis noktarı bilgi formu, lojistik gibi modüller ile sistemin genel işleyiş hızı ve verimliliğin artırılması sağlanacaktır.

Projenin bileşenlerini uşturan farklı otomasyon sistemlerinin birbirinden bağımsız arak kamu ve özel sektörde birçok kurum, kuruluş ve şirkette uygulandığını görmek mümkün sa da Türkiye’de bir ilk arak, Amasya İl Özel İdaresi için tasarlanan bu sistemde bileşenlerin tamamı bütünlükçü bir yaklaşımla bir araya getirilmiştir. Böylece kurumun bütün insan ve maddi kaynağının bir platform üzerinde toplanan verilerle izlenmesi, bir ekran üzerinden değerlendirilmesi ve raporlanabilmesi sağlanacaktır. Farklı anlardan ve bileşenlerden elde edilen verilerin çapraz değerlendirmeleri sonucu yöneticilerin elinde planlamarını, kararlarını ve uygulamarını kaylaştıracak ve verimlerini arttıracak bir tyapı uşmuş acaktır.

Amasya İl Özel İdaresi İnsan Kaynağı ve Maddi Kaynak Yönetimi Otomasyon Sistemi (İLYOS)” projesi ile;

- İl Özel İdaresi hizmetlerinde kullanılacak an araç ve iş makinelerinin yanlış kullanımları ve t kaynaklı iistimlerinin ortadan rılması,

- Çışmarda can ve m güvenliğinin sağlanması,

- Yakıt, zaman ve insan kaynağının daha verimli kullanılması,

- Kaynak ve zaman israfının önüne geçilmesi,

- Yöneticilerin daha sağlıklı ve isabetli kararlar marının kaylaştırılması gibi birçok doğrudan fayda sağlanmış acaktır.

Türkiye’de bir ilk an İLYOS projesi kapsamında, Amasya İl Özel İdaresi içerisinde izleme, raporlama ve değerlendirme için bir operasyon odası uşturulmuştur. İl Özel İdaresine ait toplam 174 araca, araç takibi için “takip çipleri”, yakıt takibi için “taşıt tanıma çipleri”, yakıt güvenliği için “depo kitleri” ve her bir araç için “sürücü tanıma modülü” takılmıştır. Bu sistem sayesinde, araç sürücüsü veya operatörünün kartı tanıtılmadan araçların çışması mümkün mayacak ve böylece araçların kim tarafından hangi süre ile nerede kullanıldığı açık bir biçimde bilinerek kayıt tına ınacaktır. Bu kullanım sürelerinde araçların ne kadar yakıt tükettiği ve her türlü kullanım verisi de yine sistemde yer acaktır. Ayrıca, proje kapsamında sürücülere ve ilgili personellere sürüş güvenliği ve güvenli trafik konularında sertifikı eğitimler de verilmiştir.

Sürecin başından itibaren PTT Bilgi Teknojileri A.Ş. yetkilileri ve uzmanları ile yakın bir ilişki içerisinde çışılmış, uşturulan ortak çışma gurupları vasıtasıyla İl Özel İdaresi’nin yas statüsü, çışma düzeni ve somut ihtiyaçları doğrultunda bir yazılım geliştirilmiştir. Bu çışmayı PTT Bilgi Teknojileri A.Ş. yetkilileri ve bağlı dukları, ülke arak başarılarından gurur duyduğumuz kurumlarımızdan an PTT Genel Müdürlüğü de çok ciddi bir biçimde ele arak, diğer illerimize de örnek abilecek bu çışmada “Yerlilik ve Millilik” temelinde büyük bir çaba ve özveri göstermişlerdir.

İLYOS projesinin hayata geçirilmesi ve kurumumuza kazandırılması noktasında, projenin baştan sona y göstericisi, takipçisi ve ufuk açıcısı arak değerli katkılarını esirgemeyen Sayın Vimiz Dr. Osman Var’a, projeye katkısı an tüm kurum ve kuruluşlara, projede görev an tüm uzmanlara, Özel İdare çışanlarına ve her iki kurumun üst yöneticilerine teşekkürlerimizi nuyor, Ülkemizde bu kapsamda bir ilk an ve anında örnek teşkil edeceği tarafımızca ve PTT Genel Müdürlüğü’nce düşünülen “Amasya İl Özel İdaresi İnsan Kaynağı ve Maddi Kaynak Yönetimi Otomasyon Sistemi (İLYOS)” projesinin ilimiz Özel İdare hizmetlerine, PTT Genel Müdürlüğü’ne ve ülkemize hayırlı masını diliyoruz.