05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 20:05

‘Mehmet Akif Ersoy ve Tarık Buğra’nın Dilinden 100. Yılında Milli Mücadele’ Programı Kapsamında Panel Düzenlendi

Amasya'da Anadolu Mektebi tarafından ‘Mehmet Akif Ersoy ve Tarık Buğra’nın Dilinden 100. Yılında Milli Mücadele’ başlıklı panele gerçekleştirildi.

AMASYA
Giriş Tarihi : 25-10-2019 17:18   Güncelleme : 25-10-2019 17:18
‘Mehmet Akif Ersoy ve Tarık Buğra’nın Dilinden 100. Yılında Milli Mücadele’ Programı Kapsamında Panel Düzenlendi

Belediye Kültür Merkezindeki programa, Vali Varol’un yanı sıra Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı ve Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Amasya Eski Valisi M. Celalettin Lekesiz, Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Atlı, daire amirleri, konuk yazar ile yöneticiler, eğitimciler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan panelde panelist öğrenciler Mehmet Eren Coşkun, Enis Alperen Şeker, Yusuf Ziya Yılmaz ve Semanur Akgün, Tarık Buğra’nın eserleriyle ilgili çalışmalarını paylaştı.

Programın Milli Mücadele ve Amasya Tamimi’nin 100. Yılında ilimizde gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında günümüzde medeniyetlerin birbiri üzerinde üstünlük kurmak için kullandıkları en önemli silahın bilgi olduğunu ve buna sahip olup teknoloji ve uygulamalarla birleştiren toplum ile milletlerin diğerlerine karşı kullandıklarını vurgulayan Vali Dr. Osman Varol, “Bunun karşısında direnmek için çok ciddi mücadeleler yapmak gerekiyor. Bunu yaparken sadece edinmesi çok kolay olan modern bilgi kavramına erişmek yeterli değil. Bu bilgiye erişerek kendi alanlarında inanılmaz düzeyde kabiliyetli ve dünyayla rekabet edebilecek kişiler, bireyler yetiştirebilirsiniz. Ama sadece bu yeterli değil. Yetiştireceğiniz kişilerin mutlaka ve mutlaka kendi geçmişlerinden ve binlerce yılın birikiminden oluşan bir medeniyet tasavvurlarına sahip olmaları ve bunu muhafaza ederek gelecek kuşaklara taşımaları gerekmektedir. Eğer ikisini birleştirebilirsek. Yani kendi medeniyet tasavvurumuzu muhafaza edip geleceğe taşıyabilirsek ve bununla birlikte modern dünyanın acımasız rekabet ortamının gerektirdiği modern bilgiye sahip olabilirsek, onu kullanabilecek düzeyde ve diğerleriyle rekabet edebilecek düzeyde sahip olabilirsek işte o zaman başka milletlerin, medeniyetlerin boyunduruğu altında kendimizinkini kaybetme riskini ancak bu şekilde ortadan kaldırabiliriz” ifadelerini kullandı.

Ecdadımızın, medeniyetimizin güçlü olduğu dönemlerden ders alınmasına işaret ederek Anadolu Mektebi faaliyetinin bu dersin alınarak gerçekleştirilecek adımlar açısından güzel bir örnek olduğunu belirten Vali Varol, “Ecdadımız medeniyetimizin kuvvetli olduğu, dünyada sözünün geçtiği dönemlerde bilgiye çok önem verdi. Bilginin peşini bırakmamamız gerekiyor. Gençlerimizin mutlaka bunun farkında olması gerekiyor. Bekli bugünkü kadar değil ama o dönemde de bilgi dünyada sizin var olmanızı sağlayan en önemli güçlerden bir tanesiydi. Ecdadımız geçmişten gelen sosyal alışkanlıklarını, adet, töre ve geleneklerini muhafaza ederek yaşıyordu. İnancını hayatının temeline yerleştirip onu muhafaza ederek hayatını idame ettiriyordu. İnsanı temele alarak onun üzerinden her şeyini şekillendiriyordu. Biz bunların hepsini tekrar hatırlarsak bu hatırlama ancak bugünkü faaliyetlerle gerçekleşebilir. Onları bir taraftan yaşatan bir taraftan da bugünkü dünyanın ihtiyacı olan rekabet silahlarına kavuşabilirsek işte o zaman dünya tarihinin kurucu ve yazıcı milletlerinden olan medeniyetimizi yeniden bulunmamız gereken noktaya taşıyabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Gönüllü eğitimciler ve öğrencilerle birlikte Anadolu Mektebi kapsamında çalışmalar yürüttüklerine değinen Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü de, öğrencileri kendilerini hayata hazırlayacak, ülkemizi çok iyi tanıyan ve ülkemizin değerlerine, kültürüne, sanatına, diline, edebiyatına hakim olmuş öncü yazarların eserleriyle buluşturduklarını ifade etti.

İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. İlker Kösterelioğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Danışmanı Süleyman Bayraktar, Yazarlar Hatice Bilen Buğra ve Necmeddin Turinay ile Amasya Eski Valisi M. Celalettin Lekesiz’in de konuşma yaptığı programın sonunda panelist ve konuklara Vali Varol tarafından günün anısına hediyeler verildi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert