05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 00:21

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Amasya Yavuz Selim Meydanında Coşkuyla Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, ilimizde Yavuz Selim Meydanında gerçekleştirilen törende coşkuyla kutlandı.

AMASYA
Giriş Tarihi : 31-10-2019 15:02   Güncelleme : 31-10-2019 15:02
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Amasya Yavuz Selim Meydanında Coşkuyla Kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, ilimizde Yavuz Selim Meydanında gerçekleştirilen törende coşkuyla kutlandı.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının milletimizle omuz omuza yürüttüğü mücadelenin sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti 96. yaşını kutluyor.

Bu anlamlı günün yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Yavuz Selim Meydanında gerçekleştirildi. Kutlamalara Vali Dr. Osman Varol ile eşi Funda Varol Hanımefendi, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Atlı, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, protokol üyelerinin yanı sıra, gaziler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşımız katıldı. Buradaki törende ilk olarak Vali Varol, Garnizon Komutanı Atlı ve Belediye Başkanı Sarı törene katılanların bayramlarını kutladı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yayımladığı mesajının okunduğu törende daha sonra günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Vali Varol şunları kaydetti:

Değerli Amasyalılar, çok kıymetli çalışma arkadaşlarım, eğitim camiasının değerli mensupları, Cumhuriyetimizi emanet edeceğimiz sevgili öğrenciler, kıymetli gençlerimiz, hanımefendiler ve beyefendiler;

Bugün geçmişimizden aldığımız güçle, ezelden ebede büyük umutlar ve emin adımlarla birlik ve beraberlik içerisinde yürürken, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Türk Milletinin Karakterine ve Geleneklerine En Uygun İdare” olarak ifade ettiği, geleceğimizin teminatı, dirilişimizin sembolü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılını kutlamanın gururunu ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz.

Bu anlamlı günde, öncelikle; binlerce yıllık şanlı tarihimiz boyunca her zaman yeniden doğuşlara ve şanlı yürüyüşlere imza atmış olan, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun kahraman silah arkadaşları olmak üzere şanlı ecdadımızı, kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi, rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; aziz milletimin, Amasyalı hemşerilerimin, yarınımız, umudumuz sevgili çocuklarımızın ve gençlerimizin Cumhuriyet Bayramı'nı içtenlikle kutluyor, sizleri; en kalbi duygularla sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Türkiye Cumhuriyeti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde aziz milletimizin her bir ferdinin inançla yürüttüğü Kurtuluş Savaşının sonucunda, vatan aşkı, egemenlik ve bağımsızlık hasretiyle oluşturulmuş en kıymetli hazinemizdir. Bu süreçte aziz milletimiz, Mehmet Akif'in o veciz dizelerinde belirttiği gibi hep bir ağızdan “Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım” diye haykırarak, genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle şanlı bir mücadele vermiş ve vatanını korumayı ve kurtarmayı bilmiştir. Türk Milleti Cumhuriyetin ilanıyla, bağımsızlığına sahip olmadan, başka milletlerin tahakkümü altında asla yaşayamayacağını bir kez daha ortaya koymuştur.

Değerli Amasyalılar,

Hepinizin bildiği, haklı gururunu yaşadığımız, 22 Haziran 1919’da İlimizde yazılan, yayımlanan, Millî Mücadele’yi başlatan ve onun temel ruhunu oluşturan Amasya Tamimi; millî mücadele çabalarına hemen herkesin kuşkuyla baktığı başlangıç günlerinde, Türk insanının milli hâkimiyet ruhunu ilk defa dile getirmesi bakımından tarihi önem taşımaktadır. İlanının 100. Yılını coşkuyla yaşamakta olduğumuz “Cumhuriyetin Doğum Belgesi” olan Amasya Tamimi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu yolunda atılmış ilk önemli adımdır. Mustafa Kemal’in Amasya Tamiminde çok yerinde bir biçimde ifade ettiği şekilde “Milletin İstiklalini, yine Milletim azim ve kararı kurtarmıştır” ve sonrasında “Egemenlik, Kayıtsız, Şartsız Milletindir” ilkesi doğrultusunda, her türlü yönetim yetkisinin kaynağını milletten alan, tüm bireyleri eşit statüde gören Cumhuriyet, yönetim şeklimiz olarak belirlenmiştir.

Cumhuriyet, Türk milletinin binlerce yıllık tarihi boyunca gerçekleştirdiği en büyük atılımlardan birisidir ve getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının önünü açmış ve ufkunu genişletmiştir. Cumhuriyetimizin kurumları, bilimde, eğitimde, kültürde, sanatta, ekonomide, sosyal yaşamda ve askeri alanda var olan tüm kazanımlarımızın ve değerlerimizin, çağdaş uygarlık düzeyine erişmek adına attığımız her adımın, aldığımız her yolun şaşmaz güvencesi olmuştur.

Milletimizin birliğini, dirliğini bozmak isteyenler hiçbir zaman amaçlarını gerçekleştiremeyeceklerdir. Bir milleti, ortak değerler etrafında birleştirmek ve ortak bir amaca yönelterek bir arada tutabilmenin önemi çok büyüktür. 96. yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet Bayramımız, yüce milletimizin, birlik ve dayanışma halinde, en zor koşullarda bile zaferleri tarihimize kaydedebildiğini bize hatırlatmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmaya, doğusuyla, batısıyla, güneyiyle, kuzeyiyle birliğimizi beraberliğimizi ve kardeşliğimizi bozmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Ülke genelinde huzur ve güvenliğin sağlanması için gecesini gündüzüne katarak etkin bir mücadele gösteren güvenlik güçlerimiz, ülkemizi bölmeye çalışanlara hak ettikleri dersi her zaman vermiştir ve bundan sonra da verecektir. Milletimizin sarsılmaz vatan sevgisi, güvenlik güçlerimizin sahip olduğu yüksek ruh ve şuur, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlik ve bütünlüğümüze yönelen tehditleri bertaraf edecektir. Binlerce Şehidimizin kanı ile sulanmış topraklara sahip bu güzel vatanımızı gafillere, hainlere, düşmanlara ve onların ortaklarına bırakmayacağız.

Sevgili Gençler,

Tarih açık bir şekilde göstermiştir ki, Büyük Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne biçimi cumhuriyettir. Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak, tıpkı mazimizdeki gibi, büyük bir millet ve devlet olmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş, kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, devletimizin ve milletimizin işbirliği içerisinde dünyanın en güçlü ülkeleri arasına girmeyi başarmıştır.

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında, ülkemizin kalkınmasının, modern çağın gerektirdiği şekilde eğitilmiş ve tüm dünyadaki eşdeğerleriyle her alanda rekabet edebilecek insan gücüyle mümkün olacağının hepimiz bilincindeyiz. Ancak şunu unutmamalıyız ki, milli-manevi değerlerinin farkında olmayan, değerlerine yabancılaşmış, kendi kimliğinin ne ifade ettiğini bilmeyen ve de sahip olduğu bu değerleri küçümseyen, yani gaflet içinde olanların Dünya Milletleri içerisindeki varlıklarını anlamlandırmaları ve kendilerine yeni kurulan dünyada yer bulmaları mümkün olmayacaktır.

Sizlerin de Cumhuriyet Genci olmanın sorumluluğuyla, kendinizi geleceğe en iyi şekilde hazırlamanız, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyecek hiçbir olumsuzluğa fırsat vermemeniz ve tuzak içinde tuzaklar barındıran hain emellere alet olmamanız büyük önem arz etmektedir.

İçerisinde yer aldığı coğrafya ve sahip olduğu tarihi miras Türk Milleti'nin üzerine çok önemli sorumluluklar yüklemektedir. Türk gençliğine çok güvenen ve bunu her fırsatta vurgulayan Atatürk, Cumhuriyeti koruma görevini de bu nedenle siz gençlere vermiştir. Atatürk’ün çizdiği yolda, milli ve manevi değerlerine bağlı, dürüst, vicdanlı, akılcı, ileri görüşlü Türk gençleri olarak, çalışmalarınız, duyarlılığınız ve kararlılığınızla sizlere duyulan büyük güvene layık olacağınıza, yaktığı aydınlanma ışığını, nesilden nesillere aktararak taşıyacağınıza yürekten inanıyoruz. Heyecanınızı, bu millete, bu ülkeye olan hizmet etme şevk ve ideallerinizi asla yitirmeyiniz. Zira Türkiye Cumhuriyeti idealist gençlerin omuzlarında ilelebet payidar kalacaktır.

Değerli Öğretmenler,

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk “Öğretmenler, Cumhuriyet sizden ilmen fennen ve bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafızlar ister, yeni nesilleri bu evsaf ve kabiliyette yetiştirmek sizin en büyük ödev ve sorumluluğunuzdur!” diyerek büyük fedakârlıklarla kurulan Cumhuriyetimizin bekasında ve istikbalinde size büyük bir sorumluk yüklemiştir.

Bilginin en önemli güç olduğu çağımızda, bilimin aydınlatıcı ışığı altında fikri hür, vicdanı hür, erdemli, milli ve manevi değerlerine bağlı bireyler yetiştirmek şiarı ile gelecek nesilleri şekillendiriniz. Çocuklarımız ve gençlerimizin Cumhuriyetimizin en büyük güvencesi olduğunu unutmayınız. Eğitim alanında yapılan atılımların ülkemizin geleceği açısından hayati önemde olduğunu hatırda tutarak, devletimizin sunduğu eğitim olanaklarından çocuklarımızın en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamalı ve onları geleceğe gerektiği biçimde hazırlamalısınız. Ancak bu şekilde Cumhuriyetimizin nice yıl dönümleri huzur ve mutluluk içinde kutlanacaktır.

Kıymetli Vatandaşlarımız,

Türkiye Cumhuriyeti’nin birliği ve dirliğine karşı gaflet, dalalet ve hıyanet içinde bulunanlar ve bunların işbirlikçileri yapanlar şunu çok iyi bilmelidirler ki, Cumhuriyeti ve milleti savunma zorunluluğu karşısında, Çanakkale’de, Sakarya’da, Büyük Taarruz ’da, İzmir yollarında, Kıbrıs’ta, 15 Temmuz gecesi tüm yurtta, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatlarında ve her an devam eden terörle mücadelede tüm milletimizle birlikte göstermiş olduğumuz tereddütsüz mücadeleyi gerektiğinde tekrarlamaktan kaçınmayacağız. Halkımızın her bakımdan mutlu olduğu, güçlü, zengin, müreffeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'e ulaştığımızda, güçlü demokrasisi, dev ekonomisi, birlik ve beraberliğini daha da pekiştirmiş yapısıyla Türkiye'nin dünyada hak ettiği yere geleceğine yürekten inanıyorum.

Mukaddes vatanımızın birliği ve bütünlüğü uğruna verilen kurtuluş mücadelesinin taçlanarak Cumhuriyetimizin kurulduğu bu çok anlamlı günün yıldönümünde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ü, O’nun kahraman silah arkadaşlarını ve kanları ile bu toprakları vatan yapan ve halen, her geçen gün bu fedakârlığı göstermeye devam ederek şehadete koşan tüm aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha milletçe sonsuz şükran ve rahmetle anıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm Amasyalılara sağlık, huzur ve mutluluk dolu nice bayramlar diliyorum. Hepimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Vali Varol’un konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve folklor gösterisi sergilendi. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları okulların, askeri birliklerin, polis teşkilatının ve ilimizde faaliyet gösteren çeşitli kamu kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının resmigeçit töreninin ardından sona erdi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert