Amasya'nın en görkemli tarihi eserlerinden biri olan ve "Aynalı Mağara" olarak bilinen anıtsal kaya mezarında, insan kaynaklı tahribatlar ve niteliksiz onarımlar nedeniyle eserin tarihi dokusuna uymayan sonuçlar ortaya çıkmıştır. Üniversitemiz, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü'nün iş birliği ile eser üzerindeki niteliksiz tabakanın kaldırılması ve tahribat izlerinin temizlemesi kararlaştırılmıştır.  Bu kapsamda Tasarım Meslek Yüksek Okulu, Mimari Restorasyon Programı öğrencileri, Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hüseyin Onur Erdem ve Öğr. Gör. Turhan Arslan'ın kontrolünde çalışmalara başlamıştır. 

Bölüm Başkanı Erdem; “Çalışma kapsamında belgeleme amaçlı rölöve ve cephe çizimleri öğrenciler tarafından yapılmaya başlanmış olup, temizlik çalışmalarında kullanılacak en doğru müdahale yöntemlerinin tespiti için demo uygulamalar yapılarak çalışma planları hazırlanmıştır. Buna göre, çalışmaların iki aşamada tamamlanması öngörülmüştür. İlk aşamada mekanik temizlik yöntemleri kullanılarak niteliksiz tabakanın tahribatsız tekniklerle kaldırılması, ikinci aşamada ise kontrollü kimyasal temizlik yöntemleriyle insan kaynaklı tahribat izlerinin temizlemesi amaçlanmıştır” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Duman çalışmaları yerinde izledi. Rektör Yardımcısı Duman; “Mimari Restorasyon Programı'nın ilgili dersleri kapsamında yapılacak bu çalışmalar neticesinde hem öğrencilerin uygulama tecrübesi kazanması hem de üniversitemizin ilimiz kültür varlıklarına katkı sunması amaçlanmaktadır” dedi. Prof. Dr. Önder Duman, Tasarım meslek yüksekokulu öğrencilerine, Akademik ve İdari Personeli ile çalışmalara destek veren İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğüne teşekkür etti.