05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 22:17

AMASYA DA Kİ LOKOMOTİF DÜNYA DA TEK

Amasya'da kömür madeni işleten bir firmada bulunan 1910 model iki tekerli buharlı lokomotif, dünyada modelinin tek örneği olarak gösteriliyor.

AMASYA
Giriş Tarihi : 07-08-2015 17:27   Güncelleme : 07-08-2015 17:27
AMASYA DA Kİ LOKOMOTİF DÜNYA DA TEK

        Lokomotifin sergilendiği Eski Çel Kömür İşletmesi'nin müdürü Rıza Arabacı, yaptığı açıklamada, Almanya yapımı buharlı lokomotifin II. Dünya Savaşı sırasında cephane taşınmasında kullanıldığını bildiklerini söyledi. İşletme bahçesinde sergilenen üç lokomotiften 105 yıllık anın müzecilerin dikkatini çektiğini belirten Rıza Arabacı, "İşletme arak araştırdık. Böyle bir lokomotif Avrupa'da, dünyada yok" dedi.

        Lokomotifin özelliklerini anlatan Arabacı, "İşletme e gelmesi II. Dünya Savaşı'ndan sonra. Cephede mermi götürmüş, cephane götürmüş. Devlet Demir Yları'ndan gelmiş e. 1970'li yıllara kadar ocaklardan kömür nakli yapıyormuş bu lokomotif. Bu lokomotif iki erli, iki mazılı dediği dünyada iki tane örneği vardı müzecilerin tabiriyle. Bir tanesi Güney Amerika'daydı. Onun akıbetini bilmiyorlar. Sadece kinin ğını söylüyorlar. Dünyada iki mazılı, bu ebatta, bu ufaklıkta lokomotif arak unmakta" diye konuştu.

        Ellerindeki 1985 model buharlı lokomotif ile diğer dizel lokomotifin benzerlerinin değişik müzelerde duğunu, 1910 model lokomotif için ise yurt içi ve yurt dışından lifler geldiğini ifade eden Arabacı, "Yaklaşık 200 bin dar, 300 bin dar fiyat lif eden müzeler de du, 'yerine iş makinesi verelim' diyen müzeler de du. Ama maden müzesinde sergilemek üzere eli de tutuyoruz. Yıllık bakımlarını yapıyoruz. Maden müzesi açıldığına inşlah sergileyeceğiz" şeklinde konuştu.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert