Amasya ilinin turizm odaklı kalkınma yol haritası toplantısı, 28.11.2019 Perşembe günü Amasya Belediye Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Amasya Belediyesi tarafından organize edilen turizm odaklı toplantıya Vali Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Şahin, Ahmet Çoban, Nallıhan Kırsal Kalkınma Kırsal Turizm Gönüllüsü Mustafa Bektaş, turizm ile ilgili esnaflar, kurum müdürleri ile çok sayıda kafeterya, lokanta sahipleri katıldı.

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı toplantıda yaptığı konuşmada; “Turizmcinin en az 10 ülkeyi gezmesi lazım. Avrupa’yı görmesi lazım. İspanya ve Yunanistan bize benzer. Biz, eylem projesini çok iyi hazırlamamız lazım” dedi.

Başkan Sarı turizm açısından neler yaptıklarını şöyle sıraladı;

1. Teleferik projesi: İstasyon yerini değiştireceğiz projesi hazırlanıyor.

2. Nostaljik tramvay: Bizim tramvay tık tık olacak. Alt yapısını hazırlıyoruz. Ata şehirden, Ferhat ile Şirin Müzesine, ırmak kenarına kadar gidecek. Alt yapısını hazırlıyoruz.

3. Serçoban Evliyası çevre düzenlemesi

4. Kale ve Kızlar Sarayı ışıklandırma projesi

5. Yeşil Kent projesi (Eski Belediye Binası) ihalesi yapıldı.

6. Yavuz Selim Meydanı çevre düzenlemesi ve hükümet köprüsünün yanlarının genişletilmesi.

7. Turizm Zabıtası İngilizce bilen bayanlardan oluşacak.

8. Yabancı dil bilen elemanlar turistleri karşılayacak.

9. Turizm için alt yapının hazırlanması, şehrin hazırlanması, düzenlenmesi vb.

10. Kocacık çarşısının üstünün kapatılması ve Osmanlı dönemine uygun olarak yapılması. Esnafların kasanına dolar ve Euro dolacaktır. Ben verdiğim sözün arkasındayım. 4.5 yıl içerisinde birlikte bunları göreceğiz, dedi.

Bize yabancı ülkelerden pasaportlu olanların gelmesi lazım. Bu şehre 300-400 yataklı otel lazım, diyen Başkan Sarı; “Kim ne derse desin, biz bunların hepsini yapacağız. Kim bu şehre bizim için hayırlı bir hizmet yapmayı düşünüyorsa onun arkasındayız. Şehrin imajını yükseltmemiz lazım. Şehirde hava limanı var. Ben yabancı tabelaya karşıyım. Ben turizmciyim. Bundan ekmek yiyorum. Bu şehre hizmet getirenin elini değil, ayaklarının altını öperim. Biz birbirimizi sevmeliyiz. Söz verdiğim 100 projeyi hayata geçireceğiz. Sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Gönül desteğine ihtiyacımız var. Gelin el ele verelim. Sn. Valimin bu konuda gayretlerini biliyoruz, teşekkür ediyoruz. Amasyalıların birbirlerini sevmesi gerekir. Çorbada tuzun olsun ki, içmeye de yüzün olsun” şeklinde konuştu.

Daha sonra Kırsal Kalkınma, Kırsal Turizm Gönüllüsü Mustafa Bektaş, Nallıhan örneğine uzun uzun anlattı. Amasya turizm yol haritası için ön bir çalışma başlatılması konularını dile getirdi.