Amasya, Samsun, Tokat ve Sinop illerinde arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor.

Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir.

Sulama Yatırım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlanacak

Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri % 90 oranında azalmaktadır.

Arazi Toplulaştırması Modern Sulama Metotlarının Uygulanmasını Kolaylaştırır

Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. 

Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ‘2019 yılında Samsun, Tokat, Amasya ve Sinop illerinde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamada bulundu.

2019 Yılında Amasya’da 10 Bin 200 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

Aydın, 2019 yılında Amasya Geldingen Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi kapsamında 8 400 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Amasya Merzifon Arazi Toplulaştırma ve TİGH Projesi kapsamında 2019 yılına kadar toplam 3.750 hektar, 2019 yılında 10 200 hektar alanda toplulaştırma çalışmaları tamamlanmıştır. Devam eden çalışmalarla 12.650 hektar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılmasının hedeflendiğini belitti.

Ayrıca drenaj çalışmaları yapılan 2 projede Çorum Alaca ve Amasya Suluova Geldingen Ovaları 2. Kısım Tarla İçi Drenaj ve Rehabilitasyon ve TİGH projesi 400 hektar alanda drenaj çalışmaları tamamlanmış 8.600 hektar alanda çalışmalar devam etmektedir, Amasya Suluova Geldingen Ovası TİGH ve Tarla İçi Drenaj Projesi 6.600 hektar alanda drenaj çalışmaları tamamlanmış, 400 hektar alanda çalışmalar devam etmekte 2021 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Samsun’da 3 Projede Toplulaştırma Çalışmaları Devam Ediyor

Samsun ilinde 2019 yılında 3 projede 26.750 hektar alanda Arazi toplulaştırma çalışmaları ve tarla içi geliştirme hizmetleri çalışmaları devam etmekte, 2022 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir. ’dedi.

2019 Yılında Tokat ’da 2.300 hektar Arazi Toplulaştırıldı

Genel Müdür Aydın, ‘Tokat ilimizde de 2019 yılında 6 projede toplam 70 000 hektar alanda yürütülen toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerinden Tokat Niksar Ovası AT ve TİGH projesinde 2.300 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanarak tapu tescil işlemleri gerçekleştirilmiştir. Devam eden çalışmalarla 67 700 hektar alanın 2022 yılı sonuna kadar toplulaştırılması hedeflenmektedir. ’dedi.

2019 Yılında Sinop’ta 1.500 Hektar Arazi Toplulaştırıldı

2019 yılında Sinop ilinde 3.400 hektar alanda uygulanan Sinop Saraydüzü Sulaması AT ve TİGH Projesi kapsamında 1.500 hektar alanın tescilleri tamamlanmış, devam eden 1.900 hektar alanın kadastro kontrolleri tamamlanmıştır.

Ayrıca çalışmalar kapsamında; sınırları düzeltilme, arazi tesviyesi, ağaç kök sökümü ve tarla içi yol yapımı gibi tarla içi geliştirme hizmetleri işlerinin yapıldığını da açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Samsun, Tokat, Amasya ve Sinop illerimizde 1 Ocak 2019 tarihinden bugüne kadar 14 bin hektar alanda arazi toplulaştırma, 19.000 hektar alanda ise tarla içi geliştirme çalışmaları tamamlanmıştır.  Projelerin tamamının uygulanması sonucu 2022 yılı sonuna kadar 100.000 hektar alanda tarla içi geliştirme çalışmasının tamamlanmasının planlandığını belirtti. 

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, ’Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.