05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 11:18

Amasya'da Soğan Üretimi 2 Kat Arttı

Önceki yıllarda Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 15'ini karşılaşan Amasya'da bu yıl verimin yüzde yüz arttığı bildirildi.

TAŞOVA
Giriş Tarihi : 30-08-2015 16:36   Güncelleme : 30-08-2015 16:36
Amasya'da Soğan Üretimi 2 Kat Arttı

vetica, sans-serif; font- e: 14px; line-height: 20px;">Önceki yıllarda Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 15'ini karşılaşan Amasya'da bu yıl verimin yüzde yüz arttığı bildirildi.
    Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gülin, yaptığı açıklamada, Amasya'da 90 bin dekar anda kuru soğan hasadının devam ettiğini söyledi.
    Soğan hasadının eylül ayının sonuna doğru biteceğini belirten Gülin, çiftçinin geçen yıl yaşanan zirai don, lama yeter liği ve du iyle önemli kayıp yaşadığını dile getirdi.
    Amasya'nın geçen yıllarda Türkiye'nin soğan ihtiyacının yüzde 15'ini karşıladığını ifade eden Gülin, sözlerini şöyle sürdürdü:
    "Soğanda Türkiye üretiminde çoğu zaman birinci sırada yer ıyoruz. Amasya soğan üretimi açısından çok önemli bir yerde, yaklaşık üretimi 400 bin ton. Bu sene dönüm başına verimi ortama 5 ton, bazı tarlarda çiftçileri dönümden 8 tona kadar ürün ıyor. Geçen seneye göre verimi yüzde yüz artmış durumda. Geçen sene iklim şartları dayısıyla istediği verimi amamıştık, bu sene Allaha şükür üretim anımızla ve üretim miktarıyla çok iyi durumdayız ve bu sene de zirveyi kimseye bırakmayacağız."
    Gülin, soğan üretiminde çışan işçilerin tamamını Güneydoğu Anadu'dan gelen işçilerin uşturduğunu ve binlerce vatandaşın soğandan ekmek parasını çıkarttığını sözlerine ekledi.
    -Tarlada 55 Kuruştan Alıcı Buluyor
    Soğan fiyatlarının 2014 yılı hasat döneminde 30-40 kuruştan açıldığını ve 90 kuruştan kapandığını kaydeden soğan üreticisi Mustafa Parlak ise "Bu yıl soğan satış fiyatı 70 kuruştan başladı. Şu an ise 55 kuruştan ıcı uyor. Önümüzdeki günlerde rektedeki yükselme iyle bu fiyatta düşüş abilir. Çiftçinin ihracat beklentisi var. İhracat ursa fiyatlar yükselebilir" diye konuştu.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert