Burger Kingin ardından dünyaca ünlü süt markası ENKA SÜT’de, Suluova OSB’de 4 dönüm anda 8.5 milyon Tl'lik bir yatırım yaparak günlük 2.300 ineğin sütünü işleyerek çeşitli mamuller üretecek.

        Suluova Organize Sanayi Bölgesinde(OSB) gerçekleşen temel atma törenine katılarak, devletin ve hükümetin kırs anların gelişmesi için önemli ve straetjik çışma ve de planlamarı duğuna değinen Amasya Visi İ. Hil Çomakin, Bu stratejik çışma ve planlamarı gerçekleştirmek üzerede başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bölge kkınma ajansları, il özel idareleri ile özel sektörün çok önemli çışmar yürüttüğünü söyledi.

        Kırs Kkınmayı Desleme Kurumunun da (TKDK) bunlardan biri duğunu ifade eden Vi Çomakin burada yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:

        "TKDK İl Koordinatörlüğümüz bugün burada çok önemli bir çışma yapıyor. Kırs anda yapılacak bu yatırımlar gerçekten çok önemli. Çünkü kırs andaki gelişme demek, gelişmenin ve kkınmanın geniş ana yayılması demektir, gelişmişlik düzeyinin artması istihdamın artması ve daysıyla da kırs andaki genç nüfun ve kadınların istihdama daha çok katılarak kırs andan şehirlere doğru an göçü de kesme anlamına geliyor. Bu sayede unduğunuz an yerinde kkınmaya başlıyor. unduğunuz anın fiziki imkanları, doğ kaynakları değerlendirilmiş, harekete geçmiş ve dayısıyla da kırs kkınma topyekün bir şekilde gerçekleştirilmiş uyor. Bu acıdan bu yatırımların deslenmesi çok önemlidir. TKDK İl Koordinatörlüğümüz Avrupa kaynaklarını iyi kullanıp iyi tle bölgenin yapısına uygun arak iktisadi, sosy, ticari ve kültürel acıdan uygun an yatırımlara çok önemli katkılar nuyor" diye konuştu.

        Suluova ilçesinin son yıllarda kamu sektörü ile özel sektörden önemli yatırımlar maya başladığını söyleyen Vi İ. Hil Çomakin, "Suluova’nın hayvancılık sektörü ve besicilik potansiyeli dukça yüksek ve istikb vaat eden bir an. Dayısıyla da daha önce Burger Kingin et işleme tesisi yatırımı ile bugün yapılan yatırım bu anda TKDK tarafından süt üretimine dair yatırım örnek ve öncü acak, önümüzdeki dönemlerde bu bölgedeki bu gelişmişliğin artmasına da örnek ve vesile acaktır. Bu yatırımın gerçekleşmesinde emeği an bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımıza, siyasi parti temsilcileri e ve bürokratlarımıza teşekkür erdim. Bu tesisin Seferağa Ailesi ve Suluova ilçe e ve de ili e hayırlı masını dilerim" dedi.

        Önemli bir yatırım için Suluova ilçesini tercih eden Seferağa Süt ve Gıda İşletme yetkililerine teşekkür eden OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkanı Fatih Üçok ise, Suluova ilçesinin hızla gelişmeye ve değişmeye başladığını, dukça güzel gelişmeler yaşanan Suluova’nın hak ettiği yatırımları birer birer maya başladığını ve önümüzdeki sürecin Suluova için çok farklı acağını düşündüğünü belirtti.

        OSB'nin 2005 yılında Sanayi Bakanlığının kararıyla kurulmaya başlanıldığını söyleyen Belediye Başkanı Fatih Üçok, OSB hakkında bilgiler vererek; “750 bin metre kare andan uşan OSB’nin 2009 yılına kadar t yapı işlemleri tamamlanmasının ardından arsa tahsisleri başladı. 2009 Yılına kadar yapılan harcama miktarı 6.7 milyon TL’dir. Başlangıcında 85 sanayi parseli arak planlanan OSB zaman içerisinde teplerle birlikte birleştirildi ve 65 parsele düşürüldü. Bu 65 parselden 26 parsel 22 yatırımcıya tahsis edildi. 22 Yatırımcının hen 9’u çışma ruhsatı mış unup üretime başlamıştır ve burarda 150 kadar kişi istihdam edilmektedir. 6 Firmamız inşaat aşamasında up ye kan 7 firma ise proje aşamasındadır. 22 Yatırımcının e verdikleri projelere göre yaklaşık 100 milyon TL’lik bir yatırım Suluova OSB’de hayata geçecek ve tamamlandığında bu tesislerde yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayacaktır. Parselleri in duluk oranı %60 civarında up tahsis edilen 334 bin metre karelik anın 203 bin metre karesi dmuş up 141 bin metre kare an boştur. Bu boş anlar için müteşebbislere çağrı yapıyorum; bölgenin en güzel yatırım anına sahip, önemli bir , hava ve kara ulaşım ağının ortasında bir konuma sahip an ve de tarihi İpek Yunun buradan geçtiği Suluova ilçesi yatırımcı müteşebbislerini bekliyor. OSB’nin kurulması ve de bu düzene gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

        TKDK Amasya İl Koordinatörü Okan Sezgin ise konuşmasında, Amasya ilinde TKDK tarafından deslenen ilk ve en büyük projenin Burger King et işleme tesisleri ile temeli atılan Seferağa Süt İşleme tesisleri duğunu ve her iki büyük tesisin Suluova ilçesinde kurulduğunu söyledi.

        TKDK'nın Avrupa Birliğinin aday ve potansiyel aday ülkeler için katılım öncesi mi yardım aracı fonlarını kullanmak üzere 2011 yılı Temmuz ayında akredite arak ilk proje çağrısına çıktığını ve bugüne kadar toplamda 11 bin projeye des verip 3,5 milyar lira hibe dağıtımını 42 ilde gerçekleştirdiğini açıklayan Sezgin; "TKDK’dan ili de ınan 763 projeden 399’u ile sözleşme imzanmış up 86 milyon 941 Euruk yatırım tutarı karşılığında 41 milyon lirık hibe desteği sağlanacaktır. Şu ana kadar 28 milyon 581 bin Tl faydanıcılarımıza zat ödenmiştir. Suluova ilçe de sözleşme imzanan 57 projeden 48’i tamamlanmış, 32 milyon 434 bin Tl’lik yatırım tutarı karşılığı 14 milyon 933 bin Tl hibe ödemesi yapılacaktır. Şu ana kadar 10 milyon 481 bin Tl ödeme faydanıcılarımızın hesabına yatırılmıştır. Amasya ilinde hibe desteği dağıtılan 294 traktörden 36 adedi Suluova ilçesindedir. Des sağlanan 26 besi işletmesinden 16 tanesi Suluova ilçesinde dir. Suluova ilçesi den des an ilçeler arsında şu an birinci sıradadır. Yatırıma ve hibe programlarına önem veren bir ilçe duğu için teşekkür ediyoruz" dedi.

        Temel atma törenine iştirak eden Vi Çomakin ve protok menplarına teşekkür eden Konya’nın dünyaca ünlü süt ve süt ürünleri markası an ENKA SÜT Firmasının yan kuruluşu an Seferağa Süt ve Gıda İşletme Müdürü Mustafa Güven, Suluova ilçesine yatırım yapma kararlarında bölgenin özelliği ile TKDK İl Koordinatörlüğünün katkılarının etkili duğunu belirterek; Suluova OSB’de toplamda 4 dönüm anda kurulacak süt işleme tesislerinin 1 dönümlük anı kapı acağını, 8.5 milyon Tl değerinde bir yatırım an tesislerin günlük 8 saatte 70 ton süt işleme kapasitesine sahip acağını, hizmete girdiğinde 10 kişinin istihdam edileceği tesislerde yaklaşık 2 bin 300 süt ineğinin günlük sütünün konsantre edilerek yoğurt, süt tozu, dondurma, şekerleme üreten işletmelerin ihtiyacının karşılanacağını ayrıca 5 veya 10 gr paketler hinde koyulaştırılmış süt üretilerek kahve beyazlaştırıcı arak yurt dışına satılacağını belirtti.

        Konuşmarın ardından İl Müftüsü İsmail İpek'in duarı eşliğinde kurban kesilerek Vi Çomakin ve protok üyeleri tesisin temelini attı.

        Programa, Kaymakam Hayatı Taşdan, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Cenk Alper Gök, OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkanı Fatih Üçok, Bilim, Sanayi ve Teknoji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri A. Faruk Aykutlu, İlçe Emt Müdürü Murat Oflas, OSB Müdürü Deniz Koçer, TSO Başkanı Turgut Ak, Seferağa Süt ve Gıda İşletme Müdürü Mustafa Güven, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ünek, İlçe Başkanı Aydın Korkmaz, çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.