05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 08:32

112 Yıllık Dezenfeksiyon Makinesi (Bit Makinesi )

AMASYA'NIN SULUOVA İLÇESİNDEKİ ESKİ ÇELTEK KÖMÜR İŞLETMESİ'NDE BULUNAN 112 YILLIK MAKİNE, ELBİSELERİN BİT VE DİĞER HAŞERELERİN TEMİZLENMESİ AMACIYLA KULLANILMIŞ

SULUOVA
Giriş Tarihi : 14-01-2016 10:01   Güncelleme : 14-01-2016 10:01
112 Yıllık Dezenfeksiyon Makinesi (Bit Makinesi )

 Amasya’nın Suluova ilçesindeki kömür madeni işleten bir firmada unan 112 yıllık dezenfeksiyon makinesi işçiler tarafından ‘Bit makinesi’ adıyla biliniyor.
 Amasya İl Özel İdaresi bünyesinde faiyet gösteren Eski Çel Kömür İşletmesi’nde unan 1904 model makine işletmede kullanılmış emektar lokomotiflerin yanında sergileniyor.
 
   1927 - 1958 yılları arasında TCDD tarafından kullanılan kömür madenindeki ‘Bit makinesi’ ve diğer araçların işletmeleri ğını belirten Eski Çel Kömür İşletmesi Müdürü Rıza Arabacı, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “İşçiler ‘Bit makinesi’ diyor. Ama bu bir sterilize makinesi. Buharla çışıp giydikleri elbiseleri, çamaşırları asıp sterilize etmeye kullandıkları makine. 1900’lü yıllarda bit büyük bir problemdi. Elbiseleri arındırmak için kullandıkları bir et, çamaşır makinesi gibi et” diye konuştu.
 
   Makinenin iki erlekle taşındığını anlatan Rıza Arabacı, “Altında sobası var. Sobaya kömür atıyorn. Sıcak buhar elde ediyorn. Buharı da hazneye verdiğinde çamaşırlara sıcak buhar gelince bit, pire, tahta kuru ne varsa, yada sterilize edilecek şeyler o şekilde te leniyor. Yörede benzeri yok. Belki de Türkiye’de yok” şeklinde konuştu.
 Arabacı, müzelerin sergilenen buharlı lokomotiflerin büyük ilgili gördüğünü, hatta yurt içi ve yurt dışındaki müzelerden tipleri duğunu söyledi.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert