CHP Genel Başkanı Kem Kılıçdaroğlu, "15 yıldır iktidardasınız, istediğiniz kanunu çıkardınız, istediğiniz kararnameyi çıkardınız, istediğinizi yaptınız. Şimdi in ekonomide istikrarı sağlamanız için anayasa değişikliğine mi ihtiyacınız var? Yok öyle bir şey. Ekonomide önemli an ınan kararlardır, kararların uygulamasıdır. Doğru karar ırsanız istikrarı sağlarsınız, doğru karar mazsanız istikrarı sağlayamazsınız." dedi.

    Vatandaşlardan sandığa giderken ellerini vicdanlarına koymarını isteyen Kılıçdaroğlu, yapılacak oylamanın bir parti seçimi madığını söyledi.

    "Size bir soru soracağım." diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

    "İçinizde 18 yaşını dduran çocuğu an vardır veya 18 yaşında torunu an vardır. '18 yaşındaki çocuğum bu anayasa değişikliği geçerse milletvekili acak' diyen bir Allah'ın kulu var mı? Bu anayasa değişikliğinde vatandaşa hazırlanan tuzağı görüyor munuz? 18 yaşında milletvekili acak. Yetmiyor, ömür boyu askerlikten muaf acak. O da yetmiyor, iki yıl milletvekilliği yaptıktan sonra milletvekilliği aylığı maya hak kazanacak. Bu kadar blı böreği gariban Mehmet'in, Ahmet'in çocuğuna mı verecekler? Bizim çocuklarımız askere gider, çocuklarımız eksi 35 derecede terörle mücadele eder, çocuklarımız El Bab'a gider, çocuklarımız şehit ur, onların çocuklarına böyle kaymak hazırlanır. Buna kim 'evet' diyecek? Vicdan sahibi kim 'evet' diyecek."

    Kılıçdaroğlu, yeni anayasanın ka edilmesiyle devleti çift başlılığın kkacağının söylendiğini belirterek tam tersine çift başlılığın anayas kurum hine geleceğini öne sürdü.

    Çünkü başkanın hem başkan hem de bir siyasi partinin genel başkanı acağını anlatan Kılıçdaroğlu, "Şimdi başkan seçildi diyelim, Amasya'da partisinin il başkanı acak, bir de vi acak. Şimdi başkanı kim temsil edecek. Bugünkü modelde cumhurbaşkanını vi temsil eder. İl başkanı ise başbakanı temsil eder. Yeni modelde vi ile il başkanı aynı kişiyi temsil edecek. Şimdi il başkanı mı daha güçlü vi mi daha güçlü? Vi diyecek ki 'Ben temsil ediyorum'. İl başkanı da diyecek ki 'Bırak sen onları ben seçimle geldim, ben temsil ediyorum. Ben daha güçlüyüm'. Ararında derin bir yarılma acak. Yani çift başlılık kkmıyor, millete doğruları söylemiyorlar." değerlendirmelerinde undu.

    Yeni anayasayla terörün de ortadan kkacağının iddia edildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin 15 yıldır iktidarda duğunu kaydetti.

    "Terörü bitirmek istediler de kim engel du?" diyen Kılıçdaroğlu, "Efendim diyorlar ki bu anayasa değişikliği geçerse terör bitecek. İnanan var mı? Sevgili kardeşlerim 15 yıldır iktidardar, terörü bitirmek istediler de kim engel du? Kanun dediler, kararname dediler, des verdik. Her aydan sonra açıklama yaptık. Dedik ki terörü bitirin, vlahi billahi ne istiyorsanız bütün desteği vereceğiz, yeter ki terörden bu ülke kurtuln. Şimdi bitiremiyorlar. Efendim bu geçerse terör bitecek. İnanıyor munuz?" ifadesini kullandı.

    Kılıçdaroğlu, yeni anayasa geçerse ekonomide istikrarın geleceğinin vatandaşa söylendiğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

    "İnanan var mı Allah aşkına. 15 yıldır iktidardasınız, istediğiniz kanunu çıkardınız, istediğiniz kararnameyi çıkardınız, istediğinizi yaptınız. Şimdi in ekonomide istikrarı sağlamanız için anayasa değişikliğine mi ihtiyacınız var? Yok öyle bir şey. Ekonomide önemli an ınan kararlardır, kararların uygulamasıdır. Doğru karar ırsanız istikrarı sağlarsınız, doğru karar mazsanız istikrarı sağlayamazsınız. Bunların anayasa ile fan ilgisi yok. Ne terörün ne ekonomik istikrarın anayasa ile ilgisi yok. Çıksınlar desinler ki 'Şu maddenin ilgisi var'. Ben de diyeyim ki 'Doğru ya o maddeyi okumamışız'. Böyle bir şey yok. Bu anayasa değişikliği Türkiye'nin hangi sorununu çözecek? Çiftçinin, esnafın sorununu mu çözecek? Terör sorununu çözecek mi? İstikrar sorununu çözecek mi? Emeklilerin, gençlerin iş lik sorununu çözecek mi? O zaman bu anayasa değişikliği yapılıyor. Bütün vatandaşlarımızdan sadece bir şey istiyorum. Sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun. Bu işin vebi ağırdır."

    "Bu sistemin freni yoktur"

    Yeni getirilmek istenilen anayasanın freni madığını iddia eden Kılıçdaroğlu, annelere "Siz freni mayan otobüse çocuklarınızı bindirir misin?" diye sordu.

    Bir apartmanda dahi yönetim kurulu duğunu, denetlendiği belirten Kılıçdaroğlu, yeni sistemle Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin denetim dışı bırakılacağını öne sürdü.

    Her bireyin çocuklarına karşı güzel bir karar vermesi gerektiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bu sistemin asıl tehlikesi şudur. Bütün yetkiyi bir kişiye verdik. Devleti yeniden yapılandırıyor, istediği kişiyi atayabiliyor. Eğer bu kişiyi bir devlet kandırırsa bir grup kandırırsa 24 saatte Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirir. Nasıl geçirirsiniz? Müsteşarları o tayin edecek. Bakanları, genel müdürleri, emt müdürlerini, müftüleri, daire başkanlarını o tayin edecek. Bir saatte hazırlık yapılır ve 24 saatte Resmi Gazete'de yayımlanır, devletin bütün kadrarı 24 saatte değişir. Hani diyorlar ya FETÖ, FETÖ, FETÖ... FETÖ örgütü devleti ele geçirmek için hani parel devlet yapılanması ne kadar çıştı? 30-35 yıldır çışıyor diyorlar. 30-35 yıla gerek yok, bir kişiyi kandıracaksın, bir kişiyi ikna edeceksin, devleti zaten ele geçiriyorn." diye konuştu.

    Kılıçdaroğlu, manın  Allah'a, dünya üzerinde yaşayancanlılar da hatanın sadece insana mahs duğunu dile getirdi.

    Allah'ın verdiği en değerli şeyin akıl duğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

    "Biz bakarız, konuşuruz, sorgularız, tartarız, aklımızı kullanırız. O le Yüce Yaradan kuts kitapta der ki; 'Aklınızı kullanmıyor munuz?' Şimdi aklımızı kullanma zamanı. Bu işin sağı, su, doğu, batısı yok. Bu iş bir memleket meselesi. Geleceği meselesi. Bakın Hlanda'da aylar du. İki bakanımız ınmadı. Milli bir meseledir, de desledik mi? Desledik. Milli meselede beraberiz, bir sorunumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanlarını başka bir yere gidiyorsa hiçbir ülke çeviremez. Geri çevriliyorsa sorgularız. Ortak duruş sergileriz ama e bir şey söyleyeyim. Sayın Dışişleri Bakanımız Hlanda'ya gittiğinde büyükelçi neredeydi? Hiç duydunuz mu, hiç sordunuz mu? Neden büyükelçi konuşmaz? Nerede bu büyükelçi? Bu sorunun cevabını bekleyelim değil mi? Bu sorunun cevabını bekleyelim. Bir dışişleri bakanı bir ülkeye gidecek, gittiği ülkede kendi ülkesinin büyükelçisi onu karşılayamayacak. Neden büyükelçi orada yok? Bunu sorgulamamız lazım."

Mitingde, CHP'nin kampanya boyunca kullanacağı "Mavi boncuk" isimli şarkıdan uyarlanan "Gel kurtul bir hayırla" şarkısı da ilk kez kullanıldı.