05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 11:36

Mesleğimi Devredecek Çırak Bulamıyorum..!

Amasya'nın Suluova ilçesinde 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Bekir Aynacı, işini devredeceği bir çırak yetiştirememenin üzüntüsünü yaşıyor.

SULUOVA
Giriş Tarihi : 16-03-2017 14:22   Güncelleme : 16-03-2017 14:22
Mesleğimi Devredecek Çırak Bulamıyorum..!

    Küçük yaşlarda dedesi ve babasından öğrendiği mesleğini ilçe merkezindeki bir dükkanda sürdüren 65 yaşındaki Aynacı, yaptığı açıklamada, mesleğini çok sevdiğini ancak iyi bir çırak duğu takdirde dükkanını ona ücret devrederek artık işi bırakmak istediğini söyledi.
 
     Geride kan 55 yılda mesleğini severek yaptığını vurgulayan Aynacı, "Mzeme getir götür yaparak dedemin ve babamın yanında bu işi öğrendim. Eskiden işleri çok ağırdı, hep el işçiliği yapıyorduk, şimdiki gibi makineler yoktu. Artık her şey çok kay ama mesleğimden hiç bıkmadım. Aşık duğum mesleğimi bu zamana kadar getirdim." ifadesini kullandı.
 
 
     Eski ustarın çok disiplinli duğuna dikkati çeken Aynacı, "Ustarımız e ne kadar sert davranırsa davransın, yılmadan işi i öğrenmeye çışırdık. Şimdiki gençlere biraz kızsan işi bırakıyor, Ustarımızın e kızması işi daha iyi öğrenme içindi. Biz onu anlıyorduk ancak şimdiki nesil anlamıyor. Kay ydan para kazanmak istiyor. Çırak amazsam eğer gözlerim durana kadar mesleğimi devam ettireceğim." dedi.
 
     Kendi çocuklarının da mesleğini öğrenmediğini, başka meslekler seçtiklerine işaret eden Aynacı, şunları dile getirdi:
 
     "En büyük üzüntüm bir çırak yetiştirememek. Gençler bu işi yapmak istemiyor, çırak amıyorum. Çırak yetiştirmiş ve mesleğimi öğretmiş sam dükkanı ona ücret devrederek işi bırakırım. İstiyorum ki sanatımı birine öğreteyim, o devam ettirsin. Şimdi gençler iş öğrenmeye bakmıyor, sadece parayı düşünüyor. Sadece ben değil bütün sanatkarlar çırak makta zorlanıyor. Nasıl bu mesleği dedem, babam bana öğrettiyse ben de başka birine öğretip devam ettirmek istedim. Şimdi gençler is , aileler de çocuklarının bu tarz meslekler yapmasını istemiyor."

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert