05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 16:19

Mumyalamada tuz, soğan ve bal da kullanılmış

Türkiye’nin en zengin mumya koleksiyonunun bulunduğu Amasya Müzesindeki 800 yıllık Müslüman ve Türk mumyaların mumyalama işleminde tuz, soğan ve bal gibi maddelerin de kullanıldığı değerlendiriliyor.

AMASYA
Giriş Tarihi : 07-06-2017 14:28   Güncelleme : 07-06-2017 14:28
Mumyalamada tuz, soğan ve bal da kullanılmış

  Mumyar üzerine araştırmar yapan sanat tarihçisi Muzaffer Doğanbaş, tıp imi Hacı Paşa'nın 1380 tarihli Şifa-ül Eksan isimli eserinde mumyama sanatında çeşitli ilaçlar kullanıldığını belirterek, "40 civarında mumyama maddesinden bahsediyor. Soğan, şap, tuz, b, b mumu, zift, katran gibi mzemeler mumyamada kullanılıyor” dedi.

  14. yüzyılda İlhanlılar döneminde vi arak görev yapan Anadu Nazırı Şehzade Cumudar, Amasya Emiri İşbuğa Noyin, Amasya'da hükmetmiş Pervane Bey, eşi ve çocuklarına ait an mumyarı inceleyen Muzaffer Doğanbaş, Amasya Visi Sih Işık’a verdiği bilgilerde, Mısır’daki mumyarda reçinelerle keten sargılama yapılmasına karşın Türk dünyasında bunu görmediklerine dikkat çekti. Amasya’daki mumyarın keten sarılmadan korunduğuna değinen Muzaffer Doğanbaş, “Rutubet madığı sürece bu mumyarın bozulma şansı yok. Tabii tuz önemli bir etken mumyamada. Bugün bile deriyi kokmasın diye tuzluyoruz. Tuz bu noktada çok önemli bir madde” diye konuştu.
  İklimlendirme cihazının yer dığı özel bölmede sergilenen mumyarın ülkedeki en zengin keksiyon masının önemine değinen Amasya Visi Işık da müzeyi ortama hafta içi 600, hafta sonu 2 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. Işık, açık hava müzesi görünümündeki şehre bu yıl sonuna kadar 650 bin yerli ve yabancı ziyaretçinin gelmesini beklediklerini söyledi.
Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert