Amasya Üniversitesince organize edilen ‘Kamu-Sanayi-Üniversite İş Birliği Çıştayı’ Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Merzifon Sanayi ve Ticaret Odası toplantı sonunda düzenlenen çıştaya Merzifon Kaymakamı Gürkan Demirke, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Bilim Sanayi ve Teknoji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, KOSGEB İl Müdürü Bayram Ali Kukuş, Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durn Dağdelen, Merzifon MYO Müdürü Doç. Dr. Arif Gök, sanayiciler, kamudan temsilciler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çağımızın yeni endüstriyel vizyonu an dördüncü sanayi devrimi ek de gerçekleşen toplantı açılış konuşmarı ile numlar ve soru cevap şeklinde iki bölüm hinde yapıldı.

KUSİ'yi Desliyoruz

İlk konuşmayı ev sahibi Merzifon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durn Dağdelen yaptı. Dağdelen kamu-sanayi-üniversite iş birliğinin önemine vurgu yaparak üniversite ek de yürütülen KUSİ (Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği) platformunu deslediklerini kaydetti. Dördüncü sanayi devrimi anlamına gelen Endüstri 4.0’a dikkat çeken Dağdelen bu devrimi ‘üretim sahasında her şeyin veri ürettiği, nesnelerin birbiriyle konuşarak sistemlerin ide şartlarda çışmasını sağladığı, bu verilerin ortak bir havuzda toplanarak gerçek zamanlı arak aniz edildiği, yöneticilerin kendilerine özel arak hazırlanmış raporlara otomatik ve anlık arak erişebildiği bir sitem’ arak özetledi.

Sanayinin İhtiyacı Olan Bilgi Akademi'de

Merzifon Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Arif Gök; tüm katılımcılara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, günümüzün küresel rekabet koşullarında firmarın yenilikçi ürün ve üretim yöntemlerine geçmekten başka şansı madığını kaydetti.

Bu şansı yakamanın yunun ise ‘bilgi’den geçtiğini belirten Gök; bilginin kaynağı arak ise akademileri işaret etti. Bu noktada üniversite in yaptığı çışmara değinen Doç. Dr. Gök ‘’Amasya Üniversitesi arak kamu-sanayi-üniversite iş birliği, AR-GE ve yenilik ekosistemini geliştirebilmek adına ciddi gayretler sarf ediyoruz. KUSİ çışmarımız neticesinde bir yıllık süreçte atmışın üzerinde firmayı ziyaret ettik. Bölge de AR-GE ve inovasyon ekosistemini uşturabilmek için birçok proje hayata geçirdik. Üniversite in sanayici in yanında duğunu göstermek adına üreticilerle çeşitli protokler gerçekleştirdik. Kamu-sanayi-üniversite iş birliğinin tını ddurabilmek bağlamında var gücümüzle çışmaya devam edeceğiz.’’ cümlelerini kaydetti.

Sanayi Geliştikçe Refah Seviye Aratacak

Bir diğer konuşmacı, Bilim Sanayi ve Teknoji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu ise Amasya ile ilgili TÜİK verilerini paylaşarak bu raporlara göre Amasya’nın geliştiğini ve kişi başına düşen milli gelirde artış duğunu söyledi.

Amasya’nın ilk etapta bir tarım şehri gibi değerlendirildiğini kaydeden Kuloğlu, TÜİK verilerine göre bu değerlendirmenin yerinde madığını, 2014 raporlarına göre Amasya’nın Gayri Safi Milli Hasılaya yaptığı katkı oranlarının hizmette yüzde 53.22, sanayide yüzde 17.63, tarımda ise yüzde 17.59 duğunu belirtti. Sanayi geliştikçe ekonominin daha güçleneceğini kaydeden Kuloğlu, sanayileşmedeki artışın ülke in refah seviyesini de artıracağını ifade etti.

Hepi e Çok İş Düşüyor

Rektör Prof. Dr. Metin Orbay yaptığı konuşmada iş birliğini pekiştirmek bağlamında kamu, sanayi ve üniversiteden temsilcilerin belirli periyotlarla bir araya geldiğini söyledi. Orbay; ‘’Bakanlığımızın da önerdiği kamu-sanayi-üniversite platformu (KUSİ) kapsamda lerin de çışmarı sürüyor. Yaşam kite i artırmak, küresel anlamda dünyayla rekabet edebilecek duruma gelmek istiyorsak bunun anahtarı bilgi üretip, nojiye dönüştürmektir. Üretilen ürünlerle de istihdamı ve yaşam kite i deslemeliyiz. Çok çışmamız gerekiyor. Bu anlamda kamuya, sanayiye, üniversitelere çok iş düşüyor. Bizler her zaman paydaşlarımızla, sanayicileri le bir aradayız. Üniversite arak kapımız her zaman herkese açık.’’ dedi.

Bu Toplantılara İhtiyacımız Var

Merzifon Kaymakamı Gürkan Demirke ise, ilçenin sanayi ve tarımıyla ön plana çıktığına dikkat çekerek, ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği’ toplantılarının sanayicilere katkı sağlayacağını kaydetti. Merzifon’un geçmiş tecrübeleri ve lojistik konumuyla bölgesinin parlayan yıldızı maya aday bir ilçe duğunu söyleyen Demirke; çıştaya katkı nan herkese teşekkür etti.

Endüstri 4.0 Bir Sanayi Devrimidir

Açılış konuşmarının ardından Karabük Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çetinkaya ‘Endüstri 4.0 Teknojileri ve Uygulama Örnekleri’ konulu bir num yaptı.

4.0 endüstriyel devrimin mevcut sanayinin dijitleşme ve bilgisayarlaşma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek nojiyle donatılması projesi duğunu söyleyen Prof. Dr. Çetinkaya; ‘’Bu proje ile makineler çevrelerinde up bitenleri anlayıp birbirleriyle “Nesnelerin İnterneti” aracılığı ile iletişim kurabileceklerdir. Kısacası Endüstri 4.0, gömülü sistem nojisiyle akıllı ürün üretim süreçlerini birleştirecek, yeni bir nojiyi ortaya çıkaracak, bu nojiyi iş modellerine, üretim zincirlerine ve sanayiye aktaracaktır.’’ İfadelerini kullandı.

Gelecekte Her Evde 3B Yazıcı Olacak

Geleceğin nojisi arak görülen 3 boyutlu yazıcılardan da bahseden Çetinkaya; bu nojiyi hay edilen bir parçayı bilgisayar ortamında modelleyerek, kısa bir süre içinde elle tutulabilir somut nesnelere dönüştüren makineler arak özetledi.

Gelecekte insanların ihtiyaç duyacağı organların 3B yazıcılarla yapılacağını kaydeden Çetinkaya, ‘’Gelecekte her evde bir 3B yazıcı ması için daha çok tasarım arşivinin ması ve dokümante edilmesi gerekir. Ebeveynler çocukları ile herhangi bir aracın veya oyuncağın tüm elemanlarının dijit ortamda tasarımına ulaşabilmeli. Oyuncak ya da ürün an müşteri ürününün gerektiğinde yedek parçasını yazıcıdan abilecektir.’’ dedi.

Sanayi devrimi sürecine ayak uydurabilmek için üniversite müfredatlarında yazılıma öncelik verecek şekilde değişime gidilmesi gerektiğinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çetinkaya, numunda ayrıca otonom robotlar, san gerçeklik, Big Data, simülasyon, ut tabanlı yazılım, siber güvenlik gibi konulara da değindi.

Öğrenci Mezun Olmadan İşi Öğrenmeli

Silverline Şirketinden Dr. Banu Özkeser yaptığı numda kamu-sanayi-üniversite iş birliğinde uygulamanın teori kadar önemli duğunu, sanayinin lokasyon arak üniversite ile birlikte ması gerektiğini ifade etti. Öğrencilerin dığı teorik eğitimin mezun madan işlenmesi gerektiğini kaydeden Özkeser; bu noktada öğrencinin işletmelerde yapacağı stajın önemli duğunun tını çizdi.

Hedefte Kadın istihdamını Artırmak Var

Çıştayın diğer bir konuşmacısı Çışma ve Sosy Güvenlik Bakanlığından Çışma Uzmanı Ceylan Arık Çifçi ise çışma hayatında kadın-erkek fırsat eşitliği hakkında bir num yaptı. Sanayide çışan kadın istihdamına yönelik pitikara ve geliştirme sürecinden bahseden Çiftçi; yüzde 34 an çışan kadın oranının yüzde 41’e yükseltilmesinin hedeflendiğini ve bu noktada sanayicilerle bakanlığın ortak paydada uşması gerekliliğini ifade etti.

Program numların ardından soru cevap kısmıyla devam etti. Bu bölümde de konuşmacılar dijit nojinin önemine vurgu yapıp yeni iş saharının açılması ve genç nüfu bilgiyle tanıştırarak yeni nojiler ortaya konulması noktasında çok çışmak gerektiğinin tı çizildiler. Yerli sanayicinin uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılabilmesi için güncel nojilerin (3D yazıcılar, san gerçeklik, big data vs.) ülke genelinde yaygınlaştırılması hunu tını vurgulayan konuşmacılar sanayicilerden, akademisyenlerden ve öğrencilerden gelen soruları ayrıntılı bir şekilde cevaplandırdılar.

Bilgi: Endüstri 4.0, Alman Hükümetinin imat gibi geleneksel sanayiyi bilgisayarlaşma yönünde teşvik etme ve yüksek nojiyle donatması projesidir. Bu yeni endüstrideki amaç; uyum, kaynak verimliliği ve ergonominin hem müşteriler hem de iş-değer sürecinde iş ortaklarının entegrasyonunu karakterize etmektir. Endüstri 4.0 terim arak dördüncü sanayi devrimi anlamına gelmektedir. İlk sanayi devrimi ve buhar gücü ile üretim mekanizmasının üzerine kuruluyken, onu ikinci sanayi devrimi an elektrik enerjisi yardımı izledi. Daha sonrasında ise üçüncü sanayi devrimi an dijit devrim gerçekleşerek elektronik kullanımı arttı.