Amasya'da yaşayan Hit Çelebi, 5 yıl önce Tarım ve Kırs Kkınmayı Desleme Kurumundan (TKDK) dığı desle başladığı arıcılıkta uluslararası anda başarıyı yakadı.

Merkeze bağlı Doğantepe köyünde yaşayan Çelebi, uzun yıllar hayvancılık yaptı. Çelebi, 5 yıl önce işlerinin kötü gitmesi ve yaşadığı sağlık sorunları iyle bu işi bırakmaya karar verdi.

Arıcılık yapmayı düşünen Çelebi, TKDK'dan yatırım bedeli 80 bin lira an projesine 40 bin lira hibe dı. Arıcılığa başlayan Çelebi, bugün 250 kovanda yılda 2,5 ton b üretir he geldi.

Çelebi, bir süre önce de Dünya Arıcılar Birliği Federasyonu tarafından Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen 45. Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde "piflorı (birden fazla bitkili) çiçek bı" kategorisinde dünya üçüncülüğünü kazandı.

Çelebi'nin şimdiki hedefi, ürettiği b miktarını artırmak ve aynı yarışmada dünya birinciliğini elde etmek.

'TKDK'NIN DESTEKLERİYLE HEDEFİME ADIM ADIM ULAŞIYORUM'

Çelebi, devlet desteği sayesinde işletme kurup işiyle ilgili makine ve ekipman dığını söyledi.

TKDK'nın desteğinin kendisini cesaretlendirdiğini dile getiren Çelebi, Amasya'nın doğasının arıcılık için uygun duğunu düşündüğü için bu işe girdiğini anlattı.

TKDK'ya nduğu projesinin umlu karşılandığını ve yüzde 50 hibe desteği dığını aktaran Çelebi, "Ortama 2,5 ton b üretiyoruz. Satışta sıkıntımız yok, ürettiği bın hepsini satabiliyoruz. Şimdi imkanlarımız çok iyi ve profesyonel anlamda arıcılık yapıyoruz. TKDK'nın desleriyle hedefime adım adım ulaşıyorum." dedi.

Arıcılığın zahmetli ve sabır isteyen bir iş duğuna dikkati çeken Çelebi, şunları kaydetti:

"Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde dünya genelinden 600 yarışmacının katıldığı yarışmada üçüncü manın gururunu yaşıyorum. Yarışmaya uzun yıllardır katılmayı hedefliyordum. Bu yıl kendimi hazır hissedip ürettiğim ba güvenince yarışmaya katıldım. Hem Türkiye'nin hem de Amasya'nın adının duyulması i gururlandırdı. Bımızın dünya üçüncüsü masının en büyük i, hijyenik ortamda üretim yapmamız ve Amasya florasının çok zengin masıdır."

TKDK Amasya Koordinatörü Cengiz Dikici ise geliri az an çiftçilere proje dahilinde hibe vererek üretim ve gelirlerini artırmayı amaçladıklarına işaret ederek, "Hit Çelebi, e göre önder bir çiftçi. Amasya için de önemli bir b üreticisi. Hayleri an bütün çiftçileri i kurumumuza bekliyoruz." ifadesini kullandı.