Amasya Viliği ve Orta Kara Kkınma Ajansı’nın desleri; Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoji İl Müdürlüğü ve Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yoğun çışmarı sonucu ‘Amasya Beji Mermeri’ ve ‘Amasya Çiçek Bamyası’ için ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri’ ındı. Ankara’da gerçekleştirilen takdim törenine Vi Dr. Osman Var, Amasya Milletvekili Mustafa Levent Karahocagil, Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoji İl Müdürü Mürsel Kuloğlu, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Şeker ve diğer yetkililer katıldı.
 
Vi Dr. Osman Var yaptığı açıklamarda; “İli e özgü Amasya Beji Mermeri ve Amasya Çiçek Bamyamız için ınan coğrafi tescil belgeleri ile ili in marka değeri artacak, ürünleri in taklitleri engellenerek üreticileri korunacak ve pazarlama gücümüz de böylece artmış acak. Mermeri ve çiçek bamyamız ili in ihracat gelirlerinde önemli bir yere sahip acak ve kkınmamıza katkı sağlayacaktır. Coğrafi tescil belgeleri ili e ve ülke e hayırlı n. Bu süreçte emeği geçen Orta Kara Kkınma Ajansı’na, Amasya Bilim, Sanayi ve Teknoji İl Müdürlüğü’ne, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne özverili çışmarından dayı teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
 
Amasya Beji Mermeri:
 
Amasya Beji Mermeri için 18.03.2011 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna müracaat ile başlayan süreç 11.06.2018 tarihinde tamamlanmış up, 358 Tescil Numarası ile Coğrafi İşaret ınmıştır.
 
Amasya ilinin Amasya Beji doğ taş rezervi hesaplamarında ortama kınlık 50 m arak ınmıştır. Buna göre yörede 3.500.000.000 m3’lük bir doğ taş hacmi hesaplanmaktadır. Bu Türkiye rezervinin %21’ine abül etmektedir. TR83 bölgesinde sosyo-ekonomik gelişmeyi hızlandırmak ve yatırım ortamının iyileştirilmesine katkı sağlamak amacıyla, Orta Kara Kkınma Ajansı’nın doğrudan faiyet desteği programına hazırlanan proje ile Amasya Beji Mermeri için coğrafi işaret ınarak markaştırmak, rekabet edilebilirliğini artırarak bölgede ardında marka kitesiyle onaylanmış güvenilir bir yatırım ortamı nmak temel hedef muştur. Amasya Beji Mermeri sarı-b rengindeki görünüm ve kitesiyle özellikle yer döşemesinde kullanılan leke tutmaz, emmez, aşınımı az ve mikrop barındırmayan özelliği ile ulus ve uluslararası ölçekte adını duyurmayı başarmıştır.
 
Amasya Beji mermerinin çıkarıldığı 20 mermer ocağımız unmakta ve işletme tesisleriyle birlikte 2000’in üzerinde istihdam sağlanmaktadır. Resmi rakamlara göre, başta Çin Hk Cumhuriyeti mak üzere 50 ülkeye 50 milyon dar üzerinde ihracat gerçekleştirildiği belirlenmiş sa da ili ihracatı başka illerin gümrüklerinden gerçekleştiği için gerçek ihracat değerinin 100 milyonun üzerinde duğu belirtilmiştir.
 
Amasya Çiçek Bamyası:
 
Yürütülen çışmar sonucunda ili in adıyla anılan ve en önemli yöresel ürünleri den an Amasya Çiçek Bamyamızı korumak, sahip çıkmak, tanıtmak ve dinamik bir pazarlama gücü katmak amacıyla “Amasya Çiçek Bamyası” coğrafi işaret tescili gerçekleştirilmiştir.
 
Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 30 sayılı ve 01.06.2018 tarihli ‘Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde 352 sayı numarası ile tescillenerek ilan edilmiştir. Tescil kapsamında Amasya Çiçek Bamyasının üretim yapıldığı coğrafi sınırları Amasya - Merkez, Taşova, Göynücek, Tokat - Erbaa, Çorum - Kargı, Osmancık ve Mecitözü ilçeleri arak belirlenmiştir. Coğrafi işaret ınması ile Amasya Çiçek Bamyası sadece yukarıda coğrafi sınırları belirlenen anlarda yetiştirilebilecek ve böylelikle kite, üretim ve pazarlama nitelikleri arttırılmış acaktır. Ayrıca kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlanacaktır.