Gazi Mustafa Kem Atatürk ve aziz şehitleri anısına düzenlenen saygı duşu ve akabinde okunan İstikl Marşımız ile başlayan program, Yukarı Baraklı Köyü Muhtarı Rıfat Üstün’ün açılış konuşması ve İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Şeker’in konuşmarı ile devam etti.
 
Vi Dr. Osman Var konuşmasında Taşova yöresinde üretilen üzümün birden fazla kemde bölgeye gelir getiren önemli bir ürün duğuna değindi. Kamunun köyleri de yaşayan vatandaşlarımızın topraklarına sahip çıkarak, üretim faiyetlerine katılması ve refah içerisinde yaşaması için elinden gelen her türlü çışmayı uyguladığına vurgu yaptı. Yapılan törenle Baraklı köylerindeki bağcılık faiyetlerine devleti in verdiği önemin vurgulanmak istediğini belirtti. Bölgede yapılan yatırımlara devam edileceğini belirtti. Yüksek sistem bağ yetiştiriciliği projesinin Yukarı Baraklı köyüne hayırlı masını diledi. Verimlerinin b, ürünlerinin bereketli ması temennilerini iletti.
 
Konuşmarın ardından çiftçileri e belgeleri teslim edildi.
 
Ülke çok eski ve köklü bağcılık kültürüne sahip ülkelerden birisidir. Bağcılık, tarımla uğraşan çok sayıda çiftçi ailesine geçim kaynağı duğu gibi, farklı değerlendirme şekilleriyle de tarıms ürünleri içinde önemli bir yer arak ulus ekonomiye katkı sağlamaktadır. Ülke de 4 milyon 200 bin dekar bağcılık anı unmakta up bunun %2’lik kısmına abül eden 7 bin 500 dekarlık anı ili dedir. Ülke genelinde üretilen 2 milyon 600 bin tonluk sofrık üzümün %5’ine abül eden 14 bin 200 tonu ili de yetiştirilmektedir. Bu 7 bin 500 dekar üretim anının 4 bin dekarı (%53) Taşova ilçe de unmaktadır. Taşova ilçesinde de Baraklı köyleri üretim anı bakımından yaklaşık 500 dekar an ile ilk sırada yer maktadır.
 
İli de ana geçim kaynağı bağcılık an köylerin başında Baraklı köyleri gelmektedir. Bunun sebebi arak köyün coğrafi konumu, yapısı ve yöre arak üzüm yetiştiriciliğine elverişli bir topografyaya sahip ması gösterilebilir. Bölgede yetiştirilen üzüm çeşidi bakımından Narince, Abıkoca, Kazova çeşitlerinin yanı sıra Alphonse Lavle, İtia, Horoz Karası, Ata Sarısı ve Yova İncisi gibi sofrık çeşitlerde öne çıkmaktadır. Bu çeşitler ili de ve iç pazarda sofrık üzüm arak tüketilmesi yanında yöre hkının mamul he dönüştürdüğü üzüm pekmezi, üzüm sirkesi ve yaprakları da dmık yaprak arak pazarda ayrı bir katma değer sağlamaktadır.
 
Modern ve nik bir bağcılık için ili de yüksek sistem bağcılık modelinin uygulanması gereklidir. Çünkü mevcut bağlarda geleneksel bir sistem an goble bağ (yerde bağ) modeli uygulanmaktadır. Bu model fazla işgücü ve masraf gerektiren, buna karşılık verim ve kite kayıplarına an bir modeldir. Bu le yerde bağ modelinden vazgeçilip yerine toprak işleme, budama, hasat ve ilaçlı mücadele konunda daha elverişli ürün verimi ve kite açısından avantajlı an yüksek sistem bağcılık modeline dönüşüm yapılmıdır. Yerde bağ modelinde verim 700-1000 kg/daa arığında iken telli terbiye sistemlerinde bu rakam 2000-3000 kg/daa arığındadır. Verim en az 2 katı artarken mücadele ve bakım işlerinden dayı işgücü de azmaktadır.
 
Bugün 80 dekar anda %50 genel bütçe, %50 çiftçi katkısı imkânları ile gerçekleştirilen projenin dekar miyeti 4 bin TL up, toplam miyet 320 bin TL’dir.