TR 83 Bölgesi’nde çevre sorunu hine gelen tarıms ve hayvans atıkların işlenmesi konunda ekonomik, sürdürülebilir ve çevre dostu bir tarıms üretim modeli nulması, küçük ve orta ölçekli tarım ve hayvan üreticileri için düşük girdili üretim sisteminin mümkün kılınarak gelenekselden organik tarıma geçişe des verilmesi ve Yeşilırmak Havzası’nda kırs kesimin sürdürülebilir ekonomik kkınması açısından önem arz eden,  Yeşilırmak Havzası Kkınma Birliği’nin sahibi duğu “Bitki ve Hayvan Atıklarından Kompost ve Vermikompost Üretilmesi” adlı projenin Amasya ayağında, proje kapsamında pilot okul arak belirlenen Büyük Kızılca İlkokulu, Ovasaray Ortaokulu, 75. Yıl İMKB İlkokulu, Hattat Hamdullah İmam Hatip Ortaokulu ve Ezinepazar Atatürk Ortaokulu öğretmen ve öğrencilerine yaşam ortamları ile birlikte kompost sucanları dağıtıldı.

Dağıtım töreni, Amasya Ovasaray Köyü Ovasaray Ortaokulu’nda Vi Dr. Osman Var’un eşi Funda Var, YHKB Müdürü Yasemin Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, Ovasaray Ortaokulu Müdürü Mustafa Çıtır, Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yön. ve Den. Şube Müdürü Sevim Söküt, pilot okul öğretmen ve öğrencileri ile birlik personelinin iştiraki ile gerçekleştirildi. 

 Dağıtım töreni YHKB Müdürü Yasemin Çoban’ın projeyi tanıtan konuşmasıyla başlayarak Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş’in ve Ovasaray Ortaokulu Müdürü Mustafa Çıtır’ın konuşmarıyla devam etti. Açılış konuşmarından sonra birlik personeli Biyog Esat Çilli tarafından vermikompost üretimi ile ilgili kısaca nik bilgiler verildi. 

 Daha sonra YHKB Müdürü Yasemin Çoban ve Funda Var yardımları ile okul öğrencileri tarafından evlerinden getirilen bitkisel ve hayvans organik atıklar mama yapılarak, sucanları besleme ve bakım uygulamı arak öğretildi. 

 Tören sonunda öğrencilere kompost sucan kutuları, yatak mzemeleri ve sucanlar dağıtıldı. Öğrencilerin tablet, bilgisayar gibi oyunlarla canlı beslemeleri yerine sucanları besleyerek çevre dostu bir üretim döngüsü uşturulmasına katkıda unmarını dile getirdi.  İştirak eden kurum temsilcileri ve öğrencileri ile birlikte hatıra fotoğraf çekilerek tören son du.