5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜ KUTLU OLSUN !

ATATÜRK VE TÜRK KADININA VERDİĞİ ÖNEM

BİYOGRAFİ - 05-12-2018 09:18

Türkiye Cumhuriyetinin kurucu Mustafa Kem Atatürk, yaşamının her döneminde Türk kadınına büyük önem vermiştir. Kadına seçme ve seçilme hakkının yas arak tanındığı tarihin yıldönümünde, geçmişi den gelen, kadın – erkek ayrıcığının da yok edilmesi adına bu kararın önemini Atatürk’ün kadına verdiği değeri davranışları kadar sözleriyle de görmek mümkün.
Bilindiği gibi Türk kadını İstiklâl Savaşı sırasında gerek cephede, gerekse cephe sinde tüm gücü ile hizmet vermiştir. Cephede erkekle omuz omuza düşmana karşı savaşırken cephe sinde de çeşitli faiyetleri ile savaşa des vermiştir. Bu faiyetlere katılan kahraman kadınlarımız aynı zamanda öğretmenlik gibi bazı meslek dlarında da kendilerini kanıtlamışlardır.
Atatürk Türk kadınının bütün bu fedakârlık ve hizmetlerini takdir etmiş ve Cumhuriyetin ilânından itibaren Cumhuriyet öncesi plânladığı ve değişik verilerle ifade ettiği gibi kadının sosy, ekonomik ve siyas konumunu iyileştirici uygulamarına başlamıştır.

Atatürk, 1916’da Doğu Cephesi kumandanıyken çevresindeki kişilerle sohbet sırasında kadınla ilgili sorunları tartışıyor, kadınların iyi yetiştirilmesinin topluma sağlayacağı yararları, çışma yaşamında kadına da yer verilmesi gibi husları vurguluyordu. 1918’de Karlsbad’da tuttuğu notlardan anlaşıldığı gibi sosy yaşamdaki inkılâpları gerçekleştirmeyi daha o tarihlerde düşünmüştür.
Mustafa Kem Atatürk, Cumhuriyet’in ilânından dokuz ay önce kadın hukukunda inkılâp ihtiyacı konundaki düşüncelerini şu sözleri ile açıklamıştır:

“Bir toplum cinsinden ynız birinin yeni gerekleri edinmesiyle yetinirse o toplum yarıdan fazla kuvvet lik içinde kır.”

 

 

“Bizim toplumumuzun başarı gösterememesinin sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiği ilgi lik ve kurdan doğmaktadır.”

“Bizim sosy toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiği ilgi likten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faiyet demektir. Bundan dayı bir sosy toplumun, bir organı faiyette unurken, diğer bir organı işlemezse, o sosy toplum felçlidir.”
Türk toplumunun gelişip yükselmesinde aile yapısının önemine inanan Atatürk, şöyle sesleniyor:

“Bu millet esas terbiyesini aileden maktadır. Türk milleti öyle anara sahiptir ki her bir devrin büyük

Günün Diğer Haberleri