Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda konuşan Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı fabrikanın çalışmaları ve yeni döneme ilişkin bilgiler aktarırken, Suluova Belediye Fatih Üçok, Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, Amasya Milletvekilleri Hasan Çilez ile M. Levent Karahocagil de birer konuşma yaparak yeni pancar alım döneminin hayırlı olmasını temenni ettiler.

Daha sonra konuşan Vali Mustafa Masatlı ise şunları kaydetti: “Amasya ekonomisi tarım başta olmak üzere, sanayi ve turizm ekseninde yoğunlaşmaktadır. Amasya ayrıca tarımsal hasıla bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bir gelire sahiptir. Ülkemiz genelinde şeker pancarı tohumunda birinci, kuru soğanda ikinci, Amasya elmasında üçüncü, şeker pancarı, bamya ve salatalık dahil çeşitli ürünlerde de beşinci sırada yer almaktayız.

Tarımsal faaliyetlerin ilimizde yoğun şekilde gerçekleşmesinde hiç şüphesiz Şeker Fabrikamızın ve ona bağlı olarak oluşan farklı sektörlerin büyük payı vardır. Fabrikamızın temeli 1953 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal BAYAR ile Başbakanı Adnan Menderes tarafından atılmıştır.

1950 ile 1960 yıllar arasında gerçekleşen büyük kalkınma hamlesinin bir parçası olan Fabrikamız, Suluova’nın ilçe olmasında ve bölgemizin gelişmesinde büyük pay sahibi olmuştur. Bu vesileyle bu büyük eseri bizlere kazandıran ve geçtiğimiz 17 Eylül günü 60. vefat yıldönümü olan merhum Başbakan Adnan Menderes ile merhum Bakanlar Fatin Rüştü Zorlu ile Hasan Polatkan’ı bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum.

Ülkemizi kalkındırmak ve bu millete hizmet etmek için yıllarca mücadele eden o güzel insanların yaptıkları eserler burada dimdik ayakta durmakta ve hatıraları da daima gönüllerde yaşamaktadır. Onları adalet ve vicdan yoksunu mahkemelerde yargılayanlar ise bu millet tarafından daima nefretle anılmaya mahkûmdurlar. 

Geldiğimiz noktada o günlerde başlayan hizmetler, son 18 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki hükümetler döneminde tamamlanmış ve Ülkemiz büyük bir değişim ve gelişim sürecine girmiştir. Eğitim, sağlık, ulaştırma, savunma sanayi ve diğer alanlarda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da bu dönemde onlarca kalem destek hayata geçirilerek çiftçilerimize ulaştırılmıştır.

2002 yılında toplam tarımsal desteklemeler 1,8 milyar TL iken, 2020 yılında bu rakam rekor seviyede artışla 22 milyar TL’ye çıkmıştır. Bu projeler ve destekler sayesinde hem çiftçilerimizin gelir düzeyi, hem de tarımsal üretim ve ihracat rakamlarımız artmıştır.

Şeker Fabrikamız yaklaşık 1,5 yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz Kovid 19 salgınında da stratejik bir görev üstlenerek, dezenfektan ham maddesi olan metil alkol üretimi de gerçekleştirmiştir. Yine Fabrikamızın yan ürünlerinin hayvan yemi olarak kullanılması, Suluova’mızda büyükbaş hayvancılığın hızla gelişmesini sağlamıştır. Bugün Suluova sahip olduğu hayvan varlığı ile Ülkemizde fiyat belirleme gücüne sahip merkezlerden biridir.

Suluova Besi OSB’de yakın zamanda lansmanını yapacağımız 625 dekarlık genişleme alanının faaliyete açılmasıyla, hayvancılık yatırımları ve sektördeki istihdam sayısı daha da artacaktır. Bu alandaki nihai hedefimiz ise Amasya’yı bölgemizin kırmızı et üretim merkezi haline getirmektir.

Yeni üretim sezonunda da Şeker Fabrikamızın en verimli şekilde çalışarak, başta çiftçilerimiz olmak üzere, İlçemize ve İlimize katma değer sağlayacağına yürekten inanıyor, bu kampanya döneminin üreticilerimize, işçilerimize ve İlimize hayırlar ve bereketler getirmesini temenni ediyorum.”

Konuşmaların ardından fabrikaya pancar teslim eden üreticilere Valimiz Mustafa Masatlı ve protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verilerek kurban kesilip dua edildi.

Amasya Valiliği