Gazi Mustafa Kem Atatürk’ün 22 Haziran 1919’da Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘doğum belgesi’ niteliğindeki Amasya Tamimi’ni ilan ettiği tarihi anlar Sivas Devlet Tiyatro sanatçıları tarafından temsili arak canlandırıldı.

19 Mayıs 1919'da Samn'a çıkarak Milli Mücadelenin meşesini yakan Gazi Mustafa Kem Atatürk’ün 12 Haziran 1919'da geldiği şehri de Culüs Tepe mevkisinde Müftü Hacı Tevfik Efendi’nin öncülüğündeki heyet tarafından ‘Paşam, bütün Amasya emrinizdedir’ sözüyle karşılanıp hkın desteğini ardına ması sonrası kurmaylarıyla yaptığı istişareler sonucu 22 Haziran 1919’da hazırlayarak tarihe tın harflerle geçen ‘Milletin İstiklini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır” ifadesinin yer dığı Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi niteliğindeki Amasya Tamimi’ni ilan ettiği anlar Sivas Devlet Tiyatro sanatçıları tarafından o günkü heyecana yakışır düzeyde temsili arak sahnelendi.

Gazi Mustafa Kem Paşa ile beraberindeki kurmaylarının Amasya Tamimini imzadığı an ve tarihe geçen konuşması gururla sahnelendi. Ayrıca Milli Mücadeleye Amasyıların ve Anadu kadınlarının sağladığı deste tiyatrocular tarafından canlandırıldı.

Vi Dr. Osman Var, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Garnizon Komutanı Tuğgener Nihat Ergün ve Belediye Başkanı Mehmet Sarı ile il protokü de tiyatrocuların performansını beğeniyle izlediler.

Program sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Sivas Devlet Tiyatro sanatçılarının canlı heykel performansıyla o gün yaşananları çok güzel biçimde canlandırdıklarını belirten Vi Var, Milli Mücadele ve Amasya Tamimi’nin 100. yıldönümü dayısıyla bu yıl daha bir önem arz eden 12-22 Haziran Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festiv kapsamında her kesime hitap eden her çeşit faiyet acağını açıkladıklarını anımsatarak “Bu gerçekleşti. Toplumun her kesiminden insanlarımız lerle birlikte dular” dedi.

Vi Var, etkinliklere yoğun katılım sağlayan hkımıza, katkısı an Garnizon Komutanlığına, Belediye Başkanlığına, kurum ve kuruluşlarımızın yetkilileri ile temsilcileri ve etkinliklerin kamuoyuna aktarılmasında görev an basın menplarına teşekkürlerini ndu.