Amasya İl Sağlık Müdürü Dr.Öner Nergiz, Ocak 2018 tarihinde hizmete giren Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Koroner Anjiyografi ünitesinde bugüne kadar tam 4 bin 300 adet anjiyografi işlemi gerçekleştirdik dedi.

Amasya İl Sağlık Müdürü Nergiz, “Günümüzde kp sağlığının değerinin daha iyi anlaşılmasına, tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemelere rağmen dünyada ve Türkiye’de ölüm nedenleri arasında ha ilk sırada kp ve damar hastıkları gelmektedir.

Kp damar hastıkları her yaşta görülebilmekle birlikte hipertansiyon, şeker hastığı, yaşın ilerlemesi, kester yüksekliği ve ailede kp damar hastığı ması gibi durumlar kp damar hastıkları riskini arttırır. Kp damar hastıklarının en sık belirtisi göğüs ağrısı up nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi belirtiler de eşlik edebilir. Bazen hiçbir belirti vermeden de ilerleyip ses ce kp krizine neden abilir. Hem kasıktan hem de el bileğinden yapılan koroner anjiyografide damarda hastık saptanması açısından bir fark mayıp yine her iki yöntemde de uygun damarlarda darlık ve tıkanıklıklar aynı esnada bon veya stent uygulaması ile açılabiliyor. Kasıktan girişim yapılmışsa 6 saatlik yatak istirahatının ardından hasta, evine taburcu edilir. Bu işlem esnasında hastanın kp damarlarında darlık saptanarak bon veya stent uygulaması ile damar açılması işlemi yapılırsa hasta 12 saat kadar istirahat eder. Çoğunluğunu kp krizi vakarı gibi yüksek riskli hasta grubunun uşturduğu yaşları 18 ila 95 arasında değişen 4 bin 300 hastaya anjiyo işlemi yapılırken, bu hastardan 657 sine stent takılarak hayata tutunmarı sağlandı. Koroner anjiyografi yapılmaya başlandıktan sonra Amasya’dan ve çevre ilçelerden gelen kp krizi vakarına günün her saatinde, kısa sürede müdahe ediyoruz. Buda hastarımızın hem kp krizinden ölüm oranlarını hem de sonrasında gelişen kp yetmezliği oranlarını ve bunlara bağlı uzun dönem sorunları ciddi arak düşürüyor. Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoji kliniği ve Koroner Anjiyografi ünitesinde günlük yaklaşık 8 hastaya bilekten veya kasıktan koroner anjiyografi yapılıyor. Bu hastarında damar yapısına göre, tıbben gerekliliği anlara aynı seansta bon ve ilaç kaplı stent işlemi yapıyoruz.” Diye konuştu.