Türkiye Muharip Gaziler Derneği Amasya Şube Başkanı Ahmet Ünverdi Kıbrıs Barış Harekatının 45’inci yıl dönümünü dayısıyla şu açıklamayı yaptı; Niko Samson liderliğinde eokacı katiller 15 Temmuz 1974 de Kıbrısta darbe yaparak kontrü ele geçirmişlerdir. Bu darbe aslında Türkiye’yi batıdan güneye kuşatıp ülke i Akdeniz’den tecrit ederek yaşam anımızı dartmak isteyen Yunanistan’ın bir planıdır.

15 Temmuz darbesi ile Kıbrıs adasının Yunanistan’ın kontrüne girmesi Türkiye’ye karşı bir tehdit uşturmuş ve Kıbrıs Türkü’nü de katliamla karşı karşıya bırakmıştır. Bu durum karşısında, garantör devlet an Türkiye Kıbrıs’a müdahe etmek zorunda kmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974’de, havadan indirme ve çıkarma ile başarılı bir harekat icra ederek durumu fiilen el koymuş ve Kıbrıs Türk’ünü ası bir katliamdan kurtarmıştır. Böylece, Kıbrıs’ı ilhak etmek isteyen Yunanistan’ın enosis hayi Akdeniz’in karanlık larına ebediyen gömülmüştür.

Kıbrıs Türk’ü, Kıbrıs’ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesinden 1974 yılına kadar, Ada’da İngiliz ve Rum’un zulmüne uğramış ve yüz yıl esaret tında yaşamıştır. Her türlü eziyet ve zorbığa karşı, Kıbrıs Türk’ü kimliğini ve benliğini hiç bir zaman kaybetmemiştir.

Ada 45 yıldır, barış ve huzur içindedir. Kıbrıs Türk’ü 20 Temmuz 1974’den itibaren, kendi vatanlarında ve kendi bayrağı tında, hür ve bağımsız yaşamaktadır.

Mehmetçiğin uğrunda kan döktüğü, can verdiği toprak artık Kıbrıs Türk’ünün vatanıdır. Vatan toprağı verilemez, kaderine terk edilemez, Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur.

45 yıl sonra yine coşkuluyuz. Gaziler arak, vatanımıza savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Şuna inanıyoruz ki; Türkiye cumhuriyeti ile birlikte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sonza dek ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaklardır. Bunun en büyük teminatı şehitleri , gazileri ve şanlı ordumuzdur.

Kıbrıs barış harekatında şehit düşen arkadaşlarımızı ve aramızdan ayrılan gazileri i rahmetle anıyorum. Hayatta an gazileri e ve Kıbrıslı kardeşleri e Türkiye Muharip Gaziler Derneği Amasya Şubesi adına sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.