Memur Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık konuyla ilgili arak şu açıklamarda bulundu; Memur-Sen tarafından her ay düzenli arak yapılan “açlık-yoklluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 390 TL, yoklluk sınırı ise 6 bin 610 TL arak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli arak yapılan açlık-yoklluk araştırmasına göre Temmuz ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2.390,32 TL, yoklluk sınırı ise 6.610,98 TL arak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Temmuz ayında Haziran ayına göre gıda madde fiyatlarında ortama yüzde 0,10’luk bir düşüş yaşandı. Temmuz ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 11,67 artışla toz şeker, yüzde 10,87 artışla sarımsak, yüzde 8,06 artışla domates ve yüzde 7,33 artışla dereotu du. En çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 27,91 azışla karpuz, yüzde 27,57 azışla erik, yüzde 25,87 azışla patlıcan, yüzde 23,34 azışla satık madde fiyatlarında yaşandı.

Haberleşme ve Giyim Madde Fiyatlarında Düşüş Yaşandı

Temmuz ayında Haziran ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortama değişim yüzde 0,13’lük bir düşüş arak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,2 artışla telefon donanımları, yüzde 3,83 azışla cep telefonu görüşme ücreti madde fiyatlarında duğu gözlendi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre giyim fiyatlarında ise ortama yüzde 2,11’lik bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişim yüzde 6,92 artışla çocuk pantonu, yüzde 1,43 artışla giysi tamir ücretleri, yüzde 1,41 artışla erkek çorabı madde fiyatlarında du. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre yüzde 9,82 azışla çocuk gömleği, yüzde 6,43 azışla kadın ayakkabısı, yüzde 5,63 azışla erkek ceketi madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Aydınlanma madde fiyatında ise; Temmuz ayında, Haziran ayına göre yüzde 14,99 artış gözlemlendi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortama yüzde 0,005’lik bir düşüş gözlenirken; Temmuz ayında Haziran ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 1,20’lik bir artış du.

Eğitim ve Ulaşım Madde Fiyatlarında Artış Yaşandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,40’lık bir artış du. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Haziran ayına göre değişimin yüzde 29,18 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 9,24 artışla oyun konsu madde fiyatlarında duğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 7,55 azışla yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 1,31 azışla bilgisayar donanımları fiyatlarında düşüş duğu tespit edildi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortama değişim yüzde 0,32’lik bir artış arak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 1,33 artışla tansiyon eti, yüzde 0,42 azışla derece fiyatlarında duğu gözlendi.

Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,63’lük bir artış duğu belirlendi. Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 6,12 artışla araba kirama ücreti fiyatlarında duğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında Haziran ayına göre yüzde 5,25 azışla LPG dum ücreti fiyatında düşüş gözlemlendi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,68’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,13 artışla parfümler madde fiyatlarında duğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre yüzde 2,48 azışla saç bakım ürünleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
Çevre ve madde fiyatlarında yüzde 0,26’lık bir artış yaşandı. Çevre ve madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 0,54 artışla pencere (pvc), yüzde 0,62 azışla faturası madde fiyatlarında duğu gözlendi.