Amasya Baro Yönetim Kurulu Adına Baro Başkanı Av. A. Melik Derindere 2019-2020 dönemi adli yıl açılışı dayısıyla şu açıklamayı yaptı; Yeni bir Adli Yıla girerken, Yargımız bir önceki dönemden daha ağır koşullarda göreve başlamaktadır.

Her zaman belirttiğimiz gibi bir kez daha vurgulamak isteriz ki, Ülkemizin en önemli beka sorunu yargıya an güvendeki azıştır. Her ne kadar Siyas İktidar tarafından açıklanan Yargı Reformu Paketi tarafımızdan yargıs ve mesleki sorunların çözümü noktasında umlu karşılanmasına karşın, Yargıya an güvenin ve yargı bağımsızlığının en çok tartışıldı bir dönemde, Yargıtay Başkanlığı tarafından düzenlenen, Adli Yıl açılış programının Yürütmeye ait bir mekan da yapılması, Hakim ve Savcı mesleğine ımlarında, Yüksek puan an adayların, Mülakatlar da gerekçesiz arak elenmeleri, ceza soruşturmarının uzun sürmesi ve delilden sanık yerine, sanıktan delile ulaşma ışkanlığının ve özellikle ceza yargılamarında delile dayı kararlar yerine kanaate dayı hükümler kurulmaya devam edilmesi, kısaca Evrensel Hukuk norm ve geleneklerinden uzaklaşan bir Yargı süreci yaşanması başta Yargı Bağımsızlığı ve adil yargılanma ilkeleri başta mak üzere bir çok konuda yargıs süreçlere güveni aztmaya devam ettiği gibi, sorunların artmasına da neden maktadır.

Öte yandan, Avukatlık Mesleğinin ağırlıklı arak Yasa ile çözüm bekleyen sorunların da çözüme ulaşmadığı, ihtiyaç madığı hde siyasi beklentiler ile vasıfsız hukuk fakülteleri açılmaya devam edildiği, bunun ise ihtiyaç fazlası mezun ve büyük umutlarla mesleğe adım atan ancak büyük hay kırıklığı yaşayan, asgari ücret ile çışmaya razı bir meslek grubu uşmasına neden unan bir döneme girilmiştir. Bunun doğ sonucu arak, çok zor şartlar tında görev yapan, ekonomik sıkıntı ve gelecek kaygısı ile boğuşan meslektaşlarımızın üzerlerindeki ekonomik baskıya sırf görevlerinden veya mesleki sıfatlarından dayı artan sdırılarla karşılaşmarı mesleği yapılamayacak noktara getirmiştir. Tüm bu sorunlar, raren belirtmek isteriz ki artık bir mesleki sorun maktan çıkmış, yargı ve ülke sorunu hini mıştır. Tüm bu sorunların siyas beklenti maksızın TBMM de grubu bulunan Siyas Partilerin ortak çışması ile çözüme ulaşması, Başta Meslek sınavı getirilmesi mak üzere meslek faiyet anlarının artırılması, SGK primleri ve Vergisel yükümlülüklerde Yargıs Faiyet kapsamında yeni düzenlemelere ve muafiyetlere gidilmesi, Yüksek an KDV oranının % 8’e düşürülmesi, emeklilik dönemine ilişkin iyileştermeler yapılması ile kamu avukatlarının sorun ve beklentilerinin çözülmesi mak üzere kıcı yas düzenlemelere gidilmesi gerekli ve elzemdir.

Son günlerde daha da artan, psikojik, sosyojik ve ekonomik nedenlere dayı gördüğümüz, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin önüne geçmek için, başta İstanbul Sözleşmesinin tam arak uygulanmasının sağlanması, toplumdaki derin travmarı ortadan rıcı ve sosy bilinci artırıcı çışmar yapılması gerekliliğine bir kez daha vurgu yaparken, Amasya Baro arak bu yönde üzerimize düşen görevleri yapmaya devam edeceğimizi de bir kez daha ifade ederiz.

Bu duygu ve düşünceler ile Yeni Adli Yılın sorunların çözüme ulaştırıldığı bir dönem masını diler, kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.