Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokulu 1-3 Ekim 2019 tarihleri arasında “Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı” düzenledi. Çalıştaya, Suluova Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Yüksekokul Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Karavin ile çeşitli kurum temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

 Afetlerden Sonraki İlk Müdahale Oldukça Önemlidir

‘Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı’ hakkında bilgi veren Çalıştay Koordinatörü ve Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferda Eser, “Dünyada ve ülkemizde zaman zaman afetler meydana gelmekte ve bunlardan bazılarının da bilançosu ağır olmaktadır. Deprem, sel, heyelan, çığ gibi çok sayıda doğal afet içinden 

ülkemizde en fazla görülen depremdir. Afetin türü ne olursa olsun, afet öncesi ön hazırlık kadar afetlerden sonraki ilk müdahale de oldukça önemlidir. Bu nedenle riskli bölgelerde yaşayanların afet sırasında nasıl davranacağını bilmesi ve ilkyardım konusunda eğitimli olması gerekmektedir.

Düzenlemiş olduğumuz çalıştayda, gönüllülerin temel afet farkındalığı ve pratiklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, çalıştay kapsamında temel afet bilinci, temel yaşam desteği, afetlerde psikososyal destek, yangından korunma, enkaz alanını tanıma ve enkazdan hasta/yaralı çıkarma konularında eğitim ve bilgilendirme yapılmıştır. Çalıştayın gerçekleşmesine destek olan, başta Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı olmak üzere, faaliyetlerimize destek veren Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok ve itfaiye çalışanlarına, Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerine teşekkürü bir borç biliriz.” dedi.

 Afetlerle Her An Karşılaşabiliriz

Çalıştay açılış konuşmasını gerçekleştiren Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı ülke olarak afetlerden en az etkilenmemiz için çok ciddi planlamalara ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Elmacı, “Ülkemizin hem beşerî anlamda hem de fiziki anlamda yerkürenin bir özeti olduğunu ifade edebiliriz. Şimdiye kadar yaşadığımız ve ilerde yaşanması muhtemel afetlerin de bu özel coğrafyanın niteliklerinin ortaya çıkaracağı bazı sonuçları vardır. Bu coğrafyada yaşamak hem siyasi hem de jeolojik anlamda hep pahalı olagelmiştir. Bunun farkına vararak afetlerle her zaman karşılaşabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan alınacak tedbirler üzerine planlamalar yaparak yaşamak zorundayız. Yani bu coğrafyada deprem başta olmak üzere doğal afetler, hiçbir zaman bitmeyecek ancak bunları en az can ve mal kaybıyla atlatabilmek için koşullarımızı hazırlamak zorundayız. Afetlerden etkilenme derecemizi düşürmek için afetten önce, afet anında ve afetten sonra olmak üzere geliştirmemiz gereken davranışları belirlemeliyiz. Bu noktada afetlerde gönüllülük meselesi önem arz etmektedir. Bu nedenle çalıştayın düzenlenmesine emek veren arkadaşlarımızı kutluyor, kendilerine ve destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ediyor, afetsiz günler diliyorum.” şeklinde konuştu.

Amasya Birinci Derece Fay Hattı Üzerinde

Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok da konuşmasında Amasya’nın birinci derece fay hattı üzerinde kurulmuş bir şehir olduğuna değinerek, böylesine önemli bir konuda bir program düzenledikleri için emeği geçenlere teşekkür etti.

Afetlere Karşı Farkındalık Oluşturulmalı

Çalıştayın diğer açılış konuşmacısı Suluova Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ise, “Afetlere karşı farkındalık oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen “Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı”nı düzenledikleri için Suluova Meslek Yüksekokuluna teşekkür ediyorum.” dedi.

Herkes AFAD Gönüllüsü Olabilir

Programın açılış sunumunu ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’ndan Endüstri Mühendisi Volkan Bingöl gerçekleştirdi. Türkiye’de ve Dünyada Gönüllü Toplumlar ve Bireyler başlığı ile sunumunu gerçekleştiren Bingöl, “Gönüllülük kişinin sahip olduğu fiziki güç, zaman, bilgi, yetenek ve deneyim niteliklerinden biri veya birkaçını tamamen kendi özgür iradesi ile karşılığında doğrudan veya dolaylı maddi kazanç beklentisi olmadan ailesi ve yakın çevresi dışındakilerin hizmetine sunabilmesidir. Bizler gönüllülere eğitim vererek, onların yeni beceriler kazanmasını veya sahip olduğu becerilerin gelişmesine yardımcı oluyoruz. İyi planlanmış bir eğitimle gönüllülerin verim ve performansları arttırılabilir. AFAD Gönüllüsü, fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. E-devlete girebilen herkes AFAD Gönüllüsü olabilir.’’ cümleleriyle sunumunu noktaladı.

Çalıştay, eğitim programı kapsamında yer alan temel afet bilinci, temel yaşam desteği, afetlerde psikososyal destek, yangından korunma, enkaz alanını tanıma ve enkazdan hasta/yaralı çıkarma konularında verilen eğitimlerin ardından sona erdi.