İstan trafiğinin önemli bir yükünü çeken Metrobüs hatlarındaki yoğunlukla ilgili İETT çözüm arayışları içerisinde. Nihai çözümün raylı sistem duğunu söyleyen Genel Müdür Hayri Baraçlı, "Kapasitesi yüksek taşıma araçları arak da hattın taşıma kapasitesini yükselteceğiz" dedi.

İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Otobüs filonu yenilediklerini belirten Baraçlı, yaş ortamasının 3,5-4 yaşa düşeceğini söyledi. Baraçlı, “645 hattımız var. Önümüzdeki dönemde otobüs sayımız, hk otobüsleriyle birlikte yaklaşık 6 bin acak. Geçen yıl bin 705 tane otobüsün ihesini tamamladık. Onların tamamı önümüzdeki temmuz ayında hizmete girmiş acak. İETT filo şu anda 3 bin otobüsten uşuyor. 3 bin otobüsün bin 705’i temmuz ayına kadar yenilenmiş acak” diye konuştu.

65 YAŞ YAZA BEDAVA

1705 otobüsün hepsini de Türkiye’deki üretici firmardan dıklarını kaydeden Baraçlı, yeni ım yönetimiyle beraber otobüsü sattıktan sonra 5 yıllık tüm bakım ve onarımını da aynı firmanın yapacağını bu durumun da İETT’nin hizmetlerdeki miyetini aşağı çekeceğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu’nun 65 yaş üstü vatandaşların ücret taşınmasına ilişkin karar dığnı hatırlatan Baraçlı, “Onunla ilgili hazırlıklar var. Ankara’yla bu konu hakkında veri ış verişinde unuyoruz. Veriler geldiğinde kart dağıtımına başlayacağız. İsteyenlere bu kartlar dağıtılacak. Yaza kadar tamamlanacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı.

KLİMA SORUN OLMAYACAK

Baraçlı, otobüslerdeki kilimarla ilgi revizyonun tamamlandığını belirterek, bu yaz klimarla ilgili bir sıkıntı yaşanmayacağını kaydetti. Daha önce 6 milyon an akbil kulanımının 1 milyona indiği bilgisini veren Baraçlı, “Aktif elektronik kart sayısı ise şuan 6 buçuk milyon seviyelerinde.Yıl sonuna kadar kullanım sayısı çok aşağı seviyeye düşerse rırız.Yani vatandaşımız akbili bırakırsa rırız”dedi.

YOĞUN METROBÜSE ÇÖZÜM GELİYOR

İstan ’daki metrobüs hattının dünyadaki en uzun kesinti hat duğunu aktaran Baraçlı, “Memnut oranı hakikaten yüksek. Yoğunluk var, ama bu yoğunluk pik saatlerde uyor.” dedi.

Yurt dışındaki örneklerinde de aynı saatlerde yoğunluk yaşandığını belirten Baraçlı, “Bu yoğunluklar ortadan rılabilir mi? Kent merkezlerinde işyeri duğu sürece zor. Yoğunluğa çözüm, ancak yerin tından gidebilecek raylı sistemlerdir. Kapasitesi yüksek taşıma araçları arak da hattın taşıma kapasitesini yükselteceğiz. Bu araçlarla ilgili çışmarımız devam ediyor” diye konuştu.

İLGİNÇ UYGULAMA

Baraçlı, İETT çışanları arak 3 ayda bir araç bırakarak, otobüsle yculuk yaptıklarını söyledi. “Bende dahil herkes araç bırakıyoruz. Herkes evden işe işten eve arabayla gidip geliyor. Onlarda bir hafta toplu taşımayla gidip gelip sahadan veri topluyorlar” dedi.

bugün gazetesi