Hipertansiyon toplum sağlığı açısından oldukça önemli bir hastalıktır. Artan yaşla beraber hipertansiyon sıkılığı da artmaktadır. Hipertansiyon önlenebilir kalp damar hastalıkları risk faktörlerinden biridir. Hipertansiyon sıklığı sedanter ve obez bireylerde artmaktadır. Peki, hipertansiyon nedenleri ve belirtileri nelerdir? Hipertansiyon tedavisi nasıl yapılır ve yüksek tansiyonu ne düşürür? 

Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz;soruları yanıtlayarak şu açıklamalarda bulundu.

Hipertansiyon tanısı için önceden doktor muayene odası ölçümleriyle değerlendirilme önerilirken, son yıllarda hastane dışı ölçümlere dayalı değerlendirme ön plana çıkmıştır.
Sistolik yani halk arasında büyük tansiyon ve diastolik yani küçük tansiyon değerlerinin belirli periyodlarla ölçülmesi ile tanı konulur. Peki, Hipertansiyon nedenleri, belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır? Yüksek tansiyonu ne düşürür?
Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?
Hipertansiyon sinsi olarak ilerleyebilir. Bir kişide kalp, göz, böbrek ve damar gibi organları etkileyebilirken, herhangi yakınmaya da neden olmayabilir. Örneğin tansiyon yüksekliğine bağlı böbrek fonksiyonları günden güne bozulan bir kişi hiçbir belirti vermeden tamamen tesadüf eseri saptanabilir. Ayrıca beyin damar hastalıkları, kalp yetmezliği, ayak damarlarında tıkanıklık gibi belirti ve bulgulara neden olabilir. Vücudumuzun damar yapısındaki endotel tabakası artan hipertansiyona ve artan basınç yüküne bağlı olarak hasarlanma gösterebilir ve beslediği organda beslenme ve işlev bozukluğuna neden olabilir.
Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür?
Tansiyon yükselmesi mutlaka incelenmesi gereken bir durumdur. Bunun için başta kan testleri, elektrokardiyografi, ekokardiyografi gibi bazı tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Tansiyon hastalığının çoğunda altta yatan belirli bir neden saptanamaz. Ancak çok küçük kısımında belirli bir neden saptanır ve o nedene özel, uygun tedavi uygulanır dedi.