Geçen yıl üretim azlığından dayı 5 lirayı an patatesin tahtına, bu sene kuru soğan oturacak. Son bir haftadır artışa geçen kuru soğan fiyatı, neredeyse iki katına çıktı. Üreticiden kilo 1,50-1,80 lira arasında çıkan kuru soğan, hde 2,2 liradan satılırken marketlerde 3 lirayı du. Üreticiler, fiyat artışının yeni mahlün çıkacağı nisan sonuna kadar devam edeceğini belirtiyor.
 
  Üreticilerin verdiği bilgiye göre soğandaki fiyat artışı, pembe kök hastığının y açtığı verim düşüklüğü ve buna bağlı arak rektede meydana gelen azmadan kaynaklanıyor. Türkiye'nin ileri gelen soğan üretim bölgelerinden Eskişehir ve Amasya'da başgösteren bu hastık, ürünü çürüttü.

 Tarlada başlayan çürümenin deparda da devam etmesi, rektede yüzde 70'lere varan kayba du. Üretim anlarının geçen yıla göre azması da fiyatı yükseltti. On gün önce üreticide 90 kuruş civarında an kuru soğan, bir anda artışa geçerek 1,80 liraya kadar çıktı. Yeni sezona kadar depardaki ürünün ihtiyacı karşılamayacağı, dayısıyla fiyat artışının devam edeceği belirtiliyor.

   "ÜRETİM YARI YARIYA DÜŞTÜ"
 Amasya Suluova Soğan Üreticileri Birliği eski Başkanı Haydar Karaca, soğan fiyatlarının son birkaç haftadır yükselişe geçtiğini belirterek, "Bu sene üretim çok az. Bizim bölgede üretim yarı yarıya düştü. Eldeki ürün de sıhhatli değil. Fiyatlar, bundan dayı artış eğiliminde." dedi. Hava şartlarının da hastığı tetiklediğini aktaran Karaca, şöyle devam etti: "Daha önce böyle bir hastık yoktu. Son iki yıldır yayılma eğiliminde. Soğanın içini çürütüyor. Mantari bir hastık duğu için çürüme, tarladan sonra depoda da devam ediyor. Geçen yıl ucuz duğu için ekimi düşmüştü. Bunun üzerine bir de bu hastık gelince rekte yüzde 70 düştü. Yeni sezon ürünün çıkmasına daha üç ay var. Bu süre zarfında depardaki ürünün ihtiyacı karşılaması zor, dayısıyla fiyat artışı devam eder. 10 gün önce 0,80-0,90 lira civarındaydı, şu anda toptan 1,50 ile 1,70 lira arasında veriyoruz. 2 lirayı aşacak gibi görünüyor, çünkü depardaki ürün de bitmek üzere. Bu sene stokçuda da m yok, dayısıyla fiyat artışında spekülasyon yok."

''HASTALIK, TARLADAKİ VERİMİ YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ''

  Eskişehir'de soğan yetiştiren Ercan Bozkurt da bu sene hava şartlarından dayı tarlada hastık vurduğunu, bunun da verimi düşürdüğünü söyledi. Soğan üretim anlarının geçen seneye göre azdığını da belirten Bozkurt, "Özellikle hastık, ciddi rekte kaybına y açtı. Her yıl ortama, dekardan 4–5 ton ürün ırken bu sene 1–2 tona düştü. Ürün azmasına bağlı arak fiyatlar yükseldi. Şu anda soğanın üreticiden çıkışı 1,50 ile 1,80 lira arasında. Sezon başladığında, eylül ayında 40-45 kuruştu, bir hafta önce ise 1 lira civarındaydı." diye konuştu.