Çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) beyin gelişimi ve işlevi üzerinde önemli etkileri duğuna dikkat çeken Prof. Dr. Turhan, “Omega yağ asitleri açısından zengin bir ürün an ceviz ile yapılan bilimsel çışmarda cevizin hafızayı, gıyı ve nör etkileri iyileştirdiği gösterilmiştir. PUFA, Omega 3, Omega 6 gibi ve diğer fitokimyaslar açısından zengin bir içeriğe sahip an cevizin beyin ve kp sağlığına faydarı dukça fazladır” dedi. 

‘Günde Bir Avuç Ceviz’

PUFA’nın metabik rahatsızlıklardan nöropsikiyatrik hastıklara dek umlu etkisi duğunu belirten Prof. Dr. Turhan, beyin gelişimi, yapısı ve fonksiyonlarının korunması için önemli gıda maddelerinden birinin ceviz tüketimi duğunu söyledi. 

Fitokimyasların kan plazmasındaki antioksidan seviyesini arttırdığını ve sinirsel yapıyı koruyucu etki gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, şu bilgileri verdi:

“Cevizin yapısındaki bazı biyoaktif bileşiklerin beyin hücrelerine koruyucu etki gösterdiği saptanmıştır. Cevizin, beynin özellikle hafıza ve mekans öğrenme gibi kritik bölgelerinde, iyileştirici etkisi duğu belirlenmiştir. Cevizin kp hastıkları riskini aztmadaki yardımcı etkisi yapısındaki zengin çoklu doymamış yağ asitlerine ve pifen zenginliğine bağlıdır. Ceviz ksiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından zengin bir besin maddesidir. Günlük 100 gram ceviz tüketimi ile yetişkinler için gerekli ksiyum miktarının yüzde 10 ile 20'si karşılanabilmektedir. Bu kadar zengin besin içeriğine sahip cevizin tüketimi her yaştaki bireyler için önem arz ediyor. Özellikle öğrencileri acısından hafızayı güçlendirici etkisi unan bu besin maddesini günde bir avuç tüketmelerini öneriyorum.”