05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 02:00

MERZİFONDAN GİDEN ASKERLERİ ERMENİ DOKTOR ZEHİRLEDİ

Taburda hastalanan askerler, hastaneye girince sağ çıkmıyorlarmış. Bunun farkına varmışlar.

MERZİFON
Giriş Tarihi : 02-05-2015 11:17   Güncelleme : 02-05-2015 11:17
MERZİFONDAN GİDEN ASKERLERİ ERMENİ DOKTOR ZEHİRLEDİ

       MERZİFONDAN GİDEN ASKERLERİ ERMENİ DOKTOR ZEHİRLEDİ

        Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde yaşayan 93 yaşındaki Ahmet Koca, "Ermeni bir doktorun, 1915-1916 yıllarında 915. Merzifon Taburuna bağlı askerlere zehirli iğneyle enjekte ederek yaklaşık 40 askeri şehit ettiği" dönemi, büyüklerinden dinledikleriyle tuttuğu eski notlarından anlattı.

        Notlarına göre, ayın "1915-1916 yıllarında Merzifon'dan Erzurum tarafına giderken bir tabur askerin yoğun kış iyle köylerinde konaklaması sırasında" meydana geldiğini belirten Koca, şöyle devam etti:

        "Taburda hastanan askerler, hastaneye girince sağ çıkmıyorlarmış. Bunun farkına varmışlar. Ermeni doktor, hastara zehirli ilaç yaparmış. Doktoru sorguya çekip söyletmişler. Ermeni doktor 'Ben çok askerinizi öldürdüm de bana ne yapıyorsanız yapın' demiş."

        Koca, şehit askerlerin defnedildiği mezarlığa hk arasında "Garipler Mezarlığı" denildiğini bildirdi.

        Köy muhtarı Adem Özmen (61) de büyüklerinin anlattığına göre bu şekilde 70 askerin şehit edildiğini belirterek, kayıtlı sayının ise 40 duğunu söyledi.

            -Hafik Çınarlı Şehitliği

        Genelkurmay Başkanlığınca 7 Temmuz 2007'de yapılan Hafik Çınarlı Şehitliği yanına konulan levhada ise şu bilgiler yer ıyor:

        "1915-1916 yıllarında 915. Merzifon Taburu, 1. Dünya Harbi sırasında doğu cephesine sevkıyatlarının kış mevsimine rastlaması iyle, 6-7 ay Çınarlı köyünde konaklamak zorunda kmıştır ve bu konaklama esnasında hastanan askerlerin viziteye çıktıkları Ermeni asıllı an doktorun zehirli iğne yaparak yaklaşık 40 askeri öldürdüğü ve ölen askerlerin buraya defnedildiği rivayet edilmektedir."

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert