Karayolu Taşıma Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, biletsiz yolcu taşıyanlara uygulanan 300 liralık para cezası büyük oranda artırılıyor. Yeni düzenlemeye göre, cezanın alt sınırı 8 bin 500 lira, üst sınırı ise 85 bin lira olacak.
AKP, Karayolu Taşıma Kanunu’ndaki para cezalarının yükseltilmesi, doğum yardımı ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) çalışanlarına yönelik düzenlemeleri içeren bir kanun teklifi hazırladı. Teklifin bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.
Sözleşmesiz Taşımacılığa da Cezalar Artıyor
Yeni düzenlemeyle, sözleşmesiz taşımacılık yapanlara da 8 bin 500 ila 85 bin lira arasında ceza kesilecek. Ayrıca, terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindiren taşımacılar için 5 bin ila 50 bin lira arasında ceza öngörülüyor.
Doğum Yardımı ve DHMİ Çalışanlarına Düzenleme
Kanun teklifi, doğum yardımlarına ilişkin mevzuatta da değişiklik öngörüyor. Buna göre, 1 Ocak 2025’ten itibaren doğum yardımının miktarını Cumhurbaşkanı belirleyecek ve ödemeler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan karşılanacak. Bu yardımlardan vergi kesintisi yapılmayacak.
Düzenleme kapsamında ayrıca, DHMİ çalışanlarına “Eurocontrol havacılık tazminatı” verilmesi için de yeni bir düzenleme hayata geçirilecek.