Amasya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, kayıt dışı istihdam ve sigortasız işçi çalıştırma ile mücadele kapsamında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Şenel, sigortasız çalıştırmanın hem çalışan hem işveren açısından ağır sonuçlar doğurduğunu vurguladı.

SGK’nın her yıl meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarına yaptığı ziyaretlerle kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık artırmaya çalıştığını belirten Şenel, “Kayıt dışılık sadece sigortasız işçi çalıştırmak değildir; gün ve ücret eksik bildirilmesi de bu kapsama girer” dedi. Ayrıca, çalışanların sigortalı çalışma talebinin reddedilmesinin hukuken geçerli olmadığını söyledi.

Çalışan ve İşverene Yüksek Bedeller

Şenel, sigortasız çalışmanın çalışanları sosyal güvence haklarından mahrum bıraktığını; emeklilik, malullük, ölüm aylığı, tazminat ve izin haklarının kaybedilebileceğini ifade etti. İşverenler açısından ise yüksek para cezaları, teşvik iptali ve iş kazalarında ağır sorumluluk riski bulunduğunu aktardı.

Kayıt dışı çalıştırma tespit edilen durumlarda işverenlere 14 asgari ücrete kadar idari para cezası uygulanabileceğini belirten Şenel, bu cezanın gecikme zammı ve faiziyle birlikte prim tahsilatı ve teşviklerin iptaliyle birlikte gerçekleştirileceğini söyledi.

Öte yandan, çalışma izni olmayan yabancı uyruklu kişilerin çalıştırılması durumunda 2025 yılı için işverenlere her kişi başına 81.683 TL tutarında ceza kesileceğini belirten Şenel, bu kişilerin konaklama, sağlık gideri ve dönüş masraflarının da işverence karşılanması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, ücret ödemelerine de dikkat çeken Şenel, üç ve üzerinde işçi çalıştıran işverenlerin maaş ödemelerini banka üzerinden yapmalarının önemine değindi.