Karayolları Trafik Kanunu’nda yapılan değişikliklerin 27 Şubat 2026 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte standart dışı plaka kullanımına yönelik denetimler sıkılaştırıldı. Yeni düzenleme ile APP plaka kullanan sürücülere uygulanacak yaptırımlar da önemli ölçüde artırıldı.
Yeni düzenlemeye göre, aracında APP plaka bulunduğu veya kullandığı tespit edilen sürücülere 140 bin TL para cezası uygulanacak. Ayrıca APP plaka kullanan araçların 30 gün süreyle trafikten men edileceği bildirildi. İhlalin tekrar edilmesi halinde ise sürücüler 280 bin TL para cezası ile karşı karşıya kalacak. Bunun yanı sıra, tekrar eden ihlallerde 5 yıla kadar hapis cezası uygulanabileceği ifade edildi.
Öte yandan alınan bilgilere göre, vatandaşların mağduriyet yaşamaması amacıyla Bakanlık tarafından verilen talimat doğrultusunda 1 Nisan 2026 tarihine kadar sürücülere herhangi bir cezai işlem uygulanmayacağı öğrenildi. Bu süre içerisinde araç sahiplerinin plakalarını yasal standartlara uygun hale getirmeleri gerektiği hatırlatıldı.







