Amasya Tarih Boyunca Önemli Bir Şehir Oldu

 Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Orbay, sağlık, kültür ve toplum içerikli bir sempozyumun Amasya’da yapılmasını çok isabetli duğunu söyledi. Amasya’nın bir kültür şehri duğunu belirten Orbay, Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi bir tıp <ını yetiştirmiş Amasya’da sağlık anında da önemli gelişmeler yaşandığını kaydetti.

 Amasya’nın birçok medete ev sahipliği yaptığını; şehirde daşan bir turistin aynı anda birçok kültürün izlerini görebileceğini belirten Orbay; Amasya’nın açık hava müzesi bir şehir duğunu kaydetti. Yeşilırmak’ın zümrüt bir gerdanlık gibi şehri ikiye ayırdığını söyleyen Orbay; böylesine güzel bir şehrin tarih boyunca ilgi odağı duğunu ve kültürel bir zenginliğe sahip duğunu ifade etti.

 Amasya’da tarihe yön veren ayların ve guların gerçekleştiğini, önemli şehzadelerin bu şehirde yetiştiğini, Millî Mücadeleye giden yda önemli adımların yine bu şehirde atıldığını söyleyen Orbay; Amasya’nın Hattat Şeyh Hamdullah, Mihri Hatun, Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi değerleri yetiştiren kadim bir şehir duğunu da sözlerine ekledi.

 Uluslararası Sağlık, Toplum ve Kültür Sempozyumunun, sağlık gunu kültürel boyutlarıyla ele mayı amaçladığını belirten Orbay; sempozyumla sağlık guna bütünlüklü yaklaşabilme, kültürel inanışları ve çışmarı sağlık hizmetini narken kullanabilme, sağlık anında iletişimi geliştirmeyi de hedeflediklerini ifade etti.

Türkiye Sayesinde Başardık

 Programın açılış numunu Azerbaycan Tıp Üniversitesi Onkoji Anabilim Dından Dr. Vasif İsmayil yaptı.

 Azerbaycan sağlık hizmetleri ile bilgi veren Dr. İsmayil, tıp eğitimini ülke de dığını ifade etti. Kiteli ve ulaşılabilen sağlık hizmetleri vermek için ekonomik büyüme de istikrarın korunması ve devlet idaresinde adetin şart duğunu vurgulayan İsmayil; sağlığın korunmasının anayas bir hak duğunu söyledi.

 Sağlık hizmetlerinin iyi yapılabilmesi için kiteli doktorlar, hemşireler yetiştirip kiteli hastaneler kurulması gerektiğini kaydeden İsmayil; hkın her kesiminin de bu hizmetlere ulaşabilmesi gerektiğini belirtti.

Çocuklar Mutlaka Aşılanmı!

 Azerbaycan’da da Türkiye’deki gibi en çok ölümlerin kardiyovasküler hastıklardan kaynaklandığını söyleyen Dr. Vasif İsmayil; çocuklarda aşılamanın önemine dikkat çekti.

 Dünyada aşılama karşıtı bir kampanya yürütüldüğünü söyleyen İsmayil; bu kampanyarın komplo teorilerine dayandığını, aşılamarın bırakılması hinde çocuk ölümlerinde artışın acağını kaydetti. Rusya, Amerika, Gürcistan gibi ülkelerde kızamıktan ölüm vakarının yeniden baş gösterdiğini söyleyen İsmayil; çocuk ölümlerinin önüne geçmek için aşılamanın şart duğunu ifade etti.

 Hk arasında verem arak bilinen tüberküloz hastığının Azerbaycan gibi Türkiye’de de sorun maya devam ettiğini söyleyen İsmayil; verem mikrobunda direngenliğinin arttığını, savaşlar sonrası göçlerle dünyaya yayıldığını, bu hastıkla topyekûn bir mücadele gerektiğini belirtti.

 Sağlık hizmetleri konunda ülke in çok desteğini gördüklerini kaydeden Dr. İsmayil; ‘’Azerbaycan da sağlık hizmetleri çevre ülkelere göre ciddi ivme kazandı; bu başarıyı Türkiye sayesinde başardık. Rusya’da tanınmış bir cerrah var. Onunla bir sohbeti de bana ‘Biz bu kadar senedir doktor yetiştirmeye çışıyoruz, kırk yaşına gelmiş bir insan zar zor bir şeyler üretmeye çışıyor. Türkler yirmi beş yaşında cerrah nasıl yetiştiriyor; ben bunu daha anlayamadım’ dedi. Atatürk’ün dediği gibi Türk insan çışkandır, zekidir; de zekanıza, çışkanlığınıza güvenin. İyi ki Türkiye var iyi ki kardeş iki ülkeyiz.’’ cümleleriyle numunu noktadı.

 Rektör Orbay, Dr. Vasif İsmayil’e katkılarından dayı teşekkür ederek fidan dikme sertifikası takdim etti. Sempozyum bilimsel programla devam ediyor.