Türkiye'de en çok kiraz üreten yaklaşık 17 ilden yedinci sırada yerini an Amasya'da bu sene kiraz çiftçinin yüzünü güldürdü. Geçen yıl aşırısı soğuk hava ve du yağışıyla zarar gören kiraz üretimi 5 kat düşmüştü. Bu sene ise hasattan memnun an üreticiler sattıkları kirazdan adeta geçen yılın acısını çıkarıyor.

        "Kiraz ağaçlarından ortama 150 ile 600 kg kiraz topladıklarını söyleyen Amasyı çiftçilerden Mustafa Kılıç(60), geçen yıl ağaçlardan ev ihtiyaçlarını karşılayacak kadar dahi kiraz amadıklarını söyledi. "Aşırı soğuk ve du yağışı iyle geçen yıl kirazlar zarar gördü." diyen Kılıç, "Bu sene Rabbim verdikçe veriyor. Kiraz üretimi geçen yıla oranla 5 kat fazla du." dedi. Ev ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kan çoğunluğu h pazarında komisyonculara sattıklarını söyleyen Kılıç, "Kirazın kitesine göre kilo 2 ile 4 lira arasında komisyonculara satıyoruz." dedi.

        Bu sene kiraz genellikle Ege ve Ak bölgelerine satılıyor. Komisyonculara göre o bölgeler bu sene kiraza doymuş. Kiraz hasadının hızına göre zaman zaman 5-6 tır du kirazı o bölgelere sattıklarını söyleyen komisyoncular, bu sene rektenin yüksek duğunu söylüyor.

        Kirazın insan vücuduna bin bir devaya duğunu söyleyen Herbist Adnan Yıldırım da, her insanın kiraz tüketmesi gerektiğinin tını çiziyor. Yıldırım kirazın faydarı şöyle sırıyor: Vücudun hastıklara karşı direncini arttırır. İdrar söktürücüdür. Kabızlığa iyi gelir. İshi ise keser. Böbreklerin etkili bir şekilde çışmasına yardım eder. Böbreklerde kum ve taşların uşumunu önler. Böbrek kumu ve taşı varsa döker. Kanı te ler ve sivilce gibi cilt sorunlarını önler. Kesterü ve kan şekerini düşürür. Damar sertliğine, romatizma, gut hastığı ve dizanteriye iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Ayrıca kirazın bir diğer özelliği de çok iyi bir ağrı kesici ve ateş düşürücü masıdır.