05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
28 MART Perşembe 21:44

Vali Varol, PTT Genel Müdürü Bozgeyik ile Birlikte Oluz Höyük Kazı Alanında İnceleme Gerçekleştirdi

Vali Dr. Osman Varol, ilimize gelen PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ile birlikte 2500 yıllık posta merkezi olduğu değerlendirilen kalıntıların bulunduğu Oluz Höyük kazı alanında inceleme gerçekleştirdi.

AMASYA
Giriş Tarihi : 03-09-2019 11:22   Güncelleme : 03-09-2019 11:22
Vali Varol, PTT Genel Müdürü Bozgeyik ile Birlikte Oluz Höyük Kazı Alanında İnceleme Gerçekleştirdi

Vi Dr. Osman Var, ilimize gelen PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik ile birlikte 2500 yıllık posta merkezi duğu değerlendirilen kıntıların bulunduğu Oluz Höyük kazı anında inceleme gerçekleştirdi.

İl merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Oluz Höyük'te 13 yıl önce başlayan arkeojik kazılar sürüyor. Bu yıl 24 Temmuz'da 20 kişilik ekiple başlanan kazı çışmarı, İstanbul Üniversitesi Arkeoji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı an Prof. Dr. Şevket Dönmez'in koordinesinde gerçekleştiriliyor. Bölgede sürdürülen kazı çışmarında 2500 yıllık postane duğu değerlendirilen Perslere ait kıntılara ulaşıldı.

Kazı anına giden Vi Var, PTT Genel Müdürü Bozgeyik, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil ve beraberindeki yetkililere bilgiler veren Prof. Dr. Şevket Dönmez, çışmar sırasında 120 metrekarelik bir anı kapsayan 'posta merkezi' arak düşündükleri bir yapı bulduklarını ve Pers dönemine ait 2500 yıllık bu yapıya o dönem 'Çaparhane' adı verildiğini anlattı.

Alanda incelemede bulunduktan sonra basın menplarına açıklama yapan Vi Var, “Oluz Höyük’te kazı ekibi tarafından çok uzun süredir ciddi çışmarı var. Bu yıl aynı anda devam eden kazıda 2500 yıllık duğu değerlendirilen bir çeşit posta aktarma merkezi duğu düşünülen bir mekan ortaya çıkarıldı” dedi.

Çok önemli bir esere ulaşıldığına değinen Vi Var, “Eşsiz bir eser var. Bu eserin o dönem için çok önemli an iletişimin sağlandığı bir şekilde atlı habercilerin gidip geldiği aktarma yaptığı istirahat ettikleri ve ibadet yaptıkları daha sonra dinlenmiş atlarla ya devam ettikleri belki de dünyanın en erken dönemindeki posta aktarma merkezlerinden bir tanesi. Bu çok heyecan verici bir bulgu” diye konuştu.

Kazı çışmarını memnutle izlerken kendi sektörleri açısından bir posta aktarma merkezinin 2500 yıl önce kullanıldığı yeri görmekten de büyük bir memnut duyduklarına değinen PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik de Dünya Posta Birliği’nin konsey başkanlığını yürüttüğünü anımsatarak, “İnsanlık adına önemli buluşu da Dünya Posta Birliği’nin gündemine taşıyarak hem ülkemizin adını hem Amasya’mızın adını dünyaya taşımak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Başta Vi Var ile Prof. Dr. Dönmez ve kazı ekibini çışmarından dayı kutlayan Kenan Bozgeyik, “Tabii ki insanlık adına yapılan adına bu çışmarın duyurulması, tanıtılması ve gösterilmesi ayrıca önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Kazıevine geçen Vi Var ve beraberindekiler çıkan buluntuları inceleyip bilgi edindiler.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert