Elazığ'ın Kovancılar ilçesinde yaşayan bilgisayar programcısı 22 yaşındaki İlyas Orak, 4 kez sosy paylaşım sitesi Facebook'un güvenlik açıklarını duğunu ve siteden 9 bin 450 dar ödül kazandığını söyledi.

Orak, Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhane Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı Bölümü'nden mezun duğunu söyledi.

Küçüklüğünden beri bilgisayarlarla uğraştığını dile getiren Orak, diğer kullanıcıların var an program ve oyunları kullandığını, kendisinin bu sistemlerin nasıl yapıldığını merak ettiğini belirtti.

Merakını gidermek için önceleri adını bile bilmediği programlama dilini öğrenmeye çıştığını vurgulayan Orak, bununla ilgili internet üzerinden araştırma yaptığını anlattı.

Programlama diliyle uğraşınca ilk etapta ''hackleme'' hevesi uştuğunu aktaran Orak, daha sonra ise ''hata bildirimi'' yapmanın daha uygun duğuna karar verdiğini açıkladı.

İlyas Orak, yaptığı taramar sonucunda dünyada ve Türkiye'de birçok şirketin ve resmi kurumun internet sitesinde açık duğunu, bunların hepsine hatarla ilgili bildirim yaptığını kaydederek, şöyle konuştu:

''Facebook'ta 4 tane sistem açığı dum. Hepsini de 'sıfırlama' bölümünde muştum. İlk güvenlik açığının programını yazdım. Bu, hesap hackleme programıydı. Bir hesabı mam, şifresini değiştirmem 5 sami ıyordu. Son duğum güvenlik açığı da sıfırlama noktasında hesapların yüzde 80-90'ını etkileyen bir açıktı. Facebook, bunlara yönelik 'Whitehot' adında güvenlik bildirimi kısmı uşturdu. Biz de oradan bağlantıya geçiyoruz kendileriyle, onlar da e dönüş yapıp, teşekkür ediyorlar. Geri dönüşleri 15 gün-1 ay arasında sürüyor. Güvenlik bildirimi yaptıktan sonra bir miktar ödül var. Ben toplamda 4 kere ödül dım, bunlar açığın derecesine göre değişiyor. Ben sırasıyla 2 bin 950, 5 bin ve en son bin 500 dar ödül dım.''

Aldığı 9 bin 450 darlık ödülü tahsil etmekte zorlandığını belirten Orak, kendisine gönderilen kartın anlaşmı bankarının Türkiye'de unmadığını, parasını ya yurt dışındaki akrabarının yardımıyla ya da haveyle abildiğini söyledi.

WHITEHOT LİSTESİNDEKİ 9 TÜRK'TEN BİRİSİ

İlyas Orak, sosy paylaşım sitesinin, güvenlik açığı anların isimlerini Whitehot listesine yazdığını, kendisinin isminin de burada unduğunu bildirdi.

Listede yer an 9 Türk'ten 4'ünün adının listeye yazılmasına vesile duğunu açıklayan Orak, ''Bildirimde bu kişilerin de bana yardımcı duğunu belirttim ve ödül marına aracı dum'' dedi.

Orak, hiçbir işte çışmadığını, başvuru yaptığı firmarın ya kendisini umursanmadığını ya da umlu cevap vermediğini vurgulayarak, iyi bir firmada kariyerine devam etmek istediğini sözlerine ekledi.