Avrupa Birliği standartlarında işletmelerin sayılarını artırmak amacıyla uygulanan IPARD programı kapsamında TKDK üzerinden Amasya'nın kırsal kalkınmasına sağlanan destekler devam ediyor. Bu kapsamda IPARD-II 8'inci başvuru çağrı döneminde alınan 7 proje toplamda 16,5 milyon TL yatırım ihtiva etmekte.

İşleme ve pazarlama tedbiri kapsamında başvurusu yapılan 7 proje süt işleme, kırmızı et ve kanatlı eti işleme tesislerine yönelik olup, söz konusu projeler TKDK Amasya İl Koordinatörlüğü tarafından değerlendirme sürecine alınmış ve aksi bir durum olmadığı takdirde sözleşmeler imzalanacaktır.

Bölgemizde bulunan yüksek hayvan varlığına bağlı olarak etin ve sütün işlenerek katma değer ortaya çıkarılması ile hem üreticimize katkı sağlanması hem de firmaların istihdam yaratmasının önemi neticesinde; TKDK Amasya İl Koordinatörlüğü kırsalda daha çok yatırım, üreticiye daha çok gelir, istihdama daha çok katkı amacıyla kırsal kalkınma desteklerini yatırımcılarla buluşturmaya devam etmekte.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu yapmış olduğu desteklerle hem hibe imkânı hem de vergi muafiyeti sağlamaktadır. Bir kısmı ulusal fonlardan oluşan IPARD Avrupa Birliği kırsal kalkınma hibeleri kapsamında, Amasya'da son 8 yılda 459 projeye 66 milyon TL hibe sağlandı. Bu hibeler ile kırsalda 160 milyon TL yatırım yapılarak istihdama ve ekonomiye önemli katkıda bulunuldu.