Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kırlangıç, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı dayanışma çağrısında bulunarak, "Eşi görülmemiş bir küresel sorunla karşı karşıyayız. Paniğe kapılmadan bu zorlu süreci hep birlikte atlatacağız." ifadesini kullandı.

Kırlangıç, yaptığı yazılı açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı hükümetin aldığı önlemlerle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketinin önemine dikkati çekerek, sürecin birlik ve beraberlik içerisinde atlatılabileceğini belirtti.

ÜYELERİMİZDEN GELEN TALEP VE ÖNERİLERİ BAKANLIKLARA İLETİYORUZ

Amasya TSO Başkanı Murat Kırlangıç,  koronavirüs salgını nedeniyle iş dünyasına yönelik alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla üyelerden gelen talep ve önerilerin TOBB kanalıyla ilgili bakanlıklara iletildiğini ve iletilmeye devam edeceğini belirtti. “Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi içerisinde yer alan ve iş dünyasını ilgilendiren hususları ve Bakanlıklarca alınan kararları, üyelerimizi bilgilendirmek adına yakından takip ediyor, sosyal medya hesaplarımızdan paylaşımlarını yapıyoruz” dedi.

Üyelerimizden Gelen Ortak Sorun ve Beklentileri Rapor Haline getirerek  TOBB Kanalıyla İlgili Bakanlıklara İlettik.

İşletmelerin içinde bulundukları süreçte yapmaları gereken işletme gider ödemeleri, banka borçları (çek, kredi v.b.), vergi ve sigorta pirimi ödemeleri gibi ödemeleri konusunda, destek ya da erteleme gibi alternatif çözüm bulunması beklenmektedir.

Finansmana erişim konusunda işletmelerin daha düşük faizli ve ertelemeli ödeme imkanı ile yararlanabileceği kredi olanakları sunulması beklenmektedir.

Uluslarası ticaret ile iştigal eden firmaların, ülkelerin farklı uygulamaları nedeniyle yaşadıkları sorunların önüne geçilmesi amacıyla bir ortak yol bulunması beklenmektedir. Özellikle gümrükleme ve ödemeler konusunda büyük sorunlar yaşanmaktadır.

Kamu işi yapan firmaların ödemelerinin daha fazla aksatılmaması beklenmektedir.

Ödemeleri hakkediş üsülü ile yapılan eğitim kurumlarının kapatılmasının ardından gelir kayıplarının telafi edilmesi ve giderlerinin ödemelerinde kolaylıklar sağlanması beklenmektedir.

EVDE KALALIM SOSYAL MESAFEMİZİ KORUYALIM

"Türk milleti olarak tarihimiz, zor dönemlerde verdiğimiz başarılı mücadele örnekleriyle dolu. Şimdi hepimizin önünde yeni bir mücadele duruyor. Çocuklarımıza, torunlarımıza temiz ve parlak bir gelecek bırakabilmek için, Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgınından ülke olarak en az hasarla çıkmamız gerekiyor. Vatandaşlarımız evinde kalarak salgını önleme gayretinde. Bu süreci atlatmak için hükümetimiz desteğini açıkladı. Şimdi sıra bizde. Bu süreci atlatmanın tek yolu paylaşmak. Evde kalalım, sosyal mesafemizi koruyalım."

TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZI ALKIŞLIYORUZ

Başkan Kırlangıç, toplum sağlığı için fedakarca çalışan doktor ve hemşireler başta olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

“Sağlık sektöründe faaliyet gösteren Amasya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerimizi ve özveriyle gece gündüz görev yapan sağlık çalışanlarımızı minnetle alkışlıyoruz.  Bu zorlu süreci el birliği ile atlatacağız, lütfen yetkililerin uyarılarına kulak vererek, sağlık çalışanlarının işini kolaylaştıralım.”

BANKALARIN DESTEK PAKETLERİ AÇIKLANDI

Kırlangıç, Covid-19’un ekonomimize olan etkilerini azaltmak için tedbir paketlerini açıklayan kamu bankaları ve destek verecek olan özel bankalara teşekkür ediyoruz. Virüse karşı kamu bankaları gibi özel bankaların tümünün duyarlı davranmaları gerekliliğini belirtmek istiyoruz.

"Cumhurbaşkanımızın açıkladığı tedbir paketi üretim, ticaret ve istihdamın yara almadan devamını sağlayacaktır. Birlik ve beraberlik içinde bu süreci de atlatacağımızdan kuşkumuz yok. İlgili kurum ve kuruluşlara ilettiğimiz üye taleplerimizin karşılık bulması önemliydi. Paketin uygulanma sürecinde sorumlu kurum ve kuruluşlarca hızlı ve esnek davranılması, uygulama talimatlarının net ve anlaşılır hazırlanarak yoruma açık bırakılmaması bu sürecin başarılı bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır."

Koronavirüs'ün ortaya çıkması ile Ülkemizde yapılan hazırlıklar ve alınan önlemlerden dolayı başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Berat Albayrak, TOBB Başkanımız Sn. Rıfat Hisarcıklıoğlu ve hükümetimize teşekkür ediyorum.

Ayrıca bugüne kadar olan süreci şeffaf ve başarıyla yürüten Sağlık Bakanımız Sn. Dr. Fahrettin Koca’ya şükranlarımı sunuyorum.