05 com tr Haber | Amasya Gazetesi - Son Dakika
HV
29 MART Cuma 01:05

Pandemi Psiko-Sosyal Destek Grubu Oluşturuldu

Amasya Valiliğince Koronavirüs salgını nedeniyle psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yönelik pandemi psiko-sosyal destek grubu oluşturuldu.

AMASYA
Giriş Tarihi : 03-04-2020 11:21   Güncelleme : 03-04-2020 11:21
Pandemi Psiko-Sosyal Destek Grubu Oluşturuldu

Amasya Valiliğince Koronavirüs salgını nedeniyle psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımıza yönelik pandemi psiko-sosyal destek grubu oluşturuldu.

Devletimizin önlenmesi amacıyla tüm imkanlarını seferber ettiği Koronavirüs salgını nedeniyle ilimizdeki yaş ayırt etmeksizin vatandaşlarımızda ortaya çıkabilecek Psiko-sosyal uyumsuzlukların bozuklukların önlenmesi, birey, aile ve toplum ilişkilerinin yeniden kurulmasına ve geliştirilmesine yardımcı olma, etkilenenlerin normal yaşamlarına yeniden dönmesinde desteklenmesi, etkilenenlerin güçlü yanlarına farkına varmalarının sağlanması ve bu doğrultuda becerilerinin arttırılması amacıyla Valilikçe bünyesinde Pandemi Psiko-sosyal Destek Grubu oluşturuldu.

Psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan vatandaşlarımızın 01 Nisan 2020 tarihi itibariyle 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayarak iletişime geçebilecekleri grubun çalışmaları konusunda Vali Dr. Osman Varol’un başkanlığında değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Vali Yardımcıları Turgay İlhan ve Bekir Sıtkı Dağ, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ahmet Kırlangıç ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Azize Doyran da yer aldı.

Pandemi Psiko-sosyal Destek Grubu’nda 1 koordinatör, 5 grup lideri, 140 psikolojik danışman yer alıyor.

PSİKO SOSYAL MÜDAHALE EKİBİNİN HİZMETLERİ

1-Her Yaş Grubuna Yönelik Bireysel Destek Hizmetleri

2-Ebeveynlerin Salgına Hastalık Döneminde Çocukların Süreci Yönetimine Katkısına Dair Destek

3-Salgına Hastalık Döneminde Psikolojik Sağlamlığımızı Korumak

4-Stres Tepkileri İle Mücadele Yöntemleri

5-Çocukların Süreci Yönetmesine Yönelik Destek

6-Yaşlıların Süreci Yönetmesine Yönelik Destek

7-Çalışanın Süreci Yönetmesine Yönelik Destek

8-Hayatın Normalleştirilmesine Yönelik Destek 

PSİKO SOSYAL MÜDAHALE EKİBİNİN GENEL OLUŞUMU

1-İhtiyacın Belirlenmesi

2-Psiko Sosyal İlk Yardım

3-Yönlendirme

4-Bilgi Merkezi Oluşturma

5-Toplumu Harekete Geçirme

6-Hizmet Verene Destek İçermektedir. 

HİZMETİN UYGULANMA ŞEKLİ

Oluşturulan 140 kişilik uzman ekiple 08:00 ile 20:00 saatleri arasında her gün aksaklığa mahal vermeden vatandaşlarımızın 112 Acil Çağrı Merkezini aramaları, buradan psikolojik destek talebini dile getirmesi akabinde uzman personelin kendilerine gerekli desteği sağlaması ile gerçekleşecektir. Görüşmeler kişilerin ihtiyaç duydukları gerekli destek ve yönlendirmelerin sağlanması ile gerçekleştirilecektir. Görüşmeler kişilerin ihtiyaç duydukları gerekli destek ve yönlendirmelerin sağlanması ile sonuçlandırılacaktır. Görüşmeler telefonla sağlanacak olup, ihtiyaçların karşılanamadığı özel durumlarda (acil müdahale gerektiren süreçlerde) çalışan ve vatandaşımızın sağlığının da göz önüne alınarak hane ziyaretlerinin sağlanması gerekçelendirilerek, Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı ekiplerce incelenmesi sağlanacaktır.

Kişilerin Psiko sosyal destek talebi ile aradığı 112 Acil Çağrı merkezi destek ekibinin birden fazla kişinin görevlendirilmesi sebebi ile herhangi bir bekleme veya cevap verilmemesi gibi bir riskle karşı karşıya kalmayacaktır. Mutlak surette kişilerin görüşmeleri uzman personelce sağlanacaktır. Yoğunluk, personelin arza yetememesi durumunda sayı yine uzman ekiplerin takviyesi ile artırılacaktır.

Uzmanlar için oluşturulan vardiya sistemi elektronik ağlar kanalı ile kişilere iletilecektir, kişilerin mevcut vardiyalarına bağlı bir şekilde çalışmaları vardiya dışında üst düzey durumlar hariç uzman bireylere talep bağlantıları yapılmayacaktır.

Hizmetlere ilişkin formlar oluşturulacak uzman bireylerin manuel olarak not almaları sağlanacaktır. Belli başlı konuların istatistik bilgileri oluşturulacak grup liderleri aracılığı ile gün aşırı veri şekline dönüştürülecektir. Veriler yalnızca Valiliğimizle paylaşılacak, valiliğimizin izni olmadan paylaşım sağlanamayacaktır. 

HİZMETTEN FAYDALANACAK KİTLE

Hizmet kitlesi geniş bir yelpazede yer alıp, kişilerin psiko sosyal desteğe ihtiyaçlarının hasıl olmasının dışında (çocuklar, gençler, yetişkinler, yaşlılar, kadınlar, çalışan, çalışmayan her birey) herhangi bir özellik aranmayacaktır. Hizmetin aksamaması adına 112 acil çağrı merkezinin ihtiyaç dışında aranmaması önem arz etmektedir. 

PSİKO SOSYAL DESTEK GRUP YAPILANMASI

Hizmet koordinatör başkanlığında oluşan alt ekipler tarafından grup liderleri ve grup liderlerine bağlı uzman ekiplerce hizmet şekillendirmesi sağlanacaktır. Veriler grup liderlerin sorumlulukları ile şekillenecektir.

Psiko-sosyal destek grupları 5 tane olup, grup liderleri, Psikolog,  Sosyal Çalışmacı, Çocuk Gelişimciden oluşacak, hizmet şekilleri ve yönlendirmeler koordinatör ve grup kararı ile şekillenecektir.

5 grup kendi bünyesinde 28 rehber öğretmeni bulunduracak. Toplamda 140 rehber öğretmen görev yapacaktır. Hizmet süresi 08:00 ile 20:00 arasında 7 gün boyunca devam edecektir. Her gün 14 Rehber Öğretmen aktif olarak sistemde yer alacaktır.

Ali Rıza AĞIŞAli Rıza AĞIŞ

YORUMLAR
Reklamı Geç
Advert