CHP Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, İstanbul Milletvekilimiz Enis Berberoğlu’nun Milletvekilliği Anayasaya ve Hukukun Evrensel Kurallarına göre haksız olarak düşürülmüş, millet iradesi yok sayılmış ve telafisi imkansız zararlara yol açacak bir durum yaratılmıştır. Enis Berberoğlu’nun Milletvekilliğinin düşürülmesi, içinde yaşadığımız 20 Temmuz Sivil Darbe sürecinin bir sonucudur. Bizler, Adaleti, hakkı ve hukuku sağlamak için demokrasi mücadelemize yılmadan devam edeceklerini söyledi.

Milletvekili Tuncer, “Yarın 12 Haziran, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Amasya'ya gelişinin ve cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı günün 101'inci yılı. Amasyalılar olarak bu günü büyük bir coşkuyla ve sevgiyle on gün boyunca kutlayacağız. 12-22 Haziran tarihi sadece Amasya için değil, Türkiye için en önemli tarihlerden biridir, yeni kurulacak devletin müjdesinin verildiği ve şeklinin söylendiği gündür. Bu müjdenin Amasya'dan verilmesi ise tüm Amasyalılar için gurur verici ve övünç doludur.

Değerli milletvekilleri, Mustafa Kemal Atatürk Nutuk'ta; günün koşullarını ve Osmanlı Devleti'nin son durumunu anlattıktan sonra sözüne şöyle devam eder: "Efendiler, bu vaziyet karşısında bir tek karar vardı. O da hâkimiyeti milliyeye müstenit, bilakaydüşart müstakil yeni bir Türk devleti tesis etmek! tatbikatına başladığımız karar, bu karar olmuştur." O dönemde ülkenin durumunu çok iyi tahlil eden Mustafa Kemal Atatürk, mevcut durumdan çıkışın yolunun yeni ve bağımsız bir devlet olduğunu ve bu devletin temelini de "millî egemenlik" ilkesinin oluşturacağını kafasına koyduktan sonra Samsun'a doğru yola çıkmış, sonrasında Havza ve devamında, 12 Haziranda Amasya'ya geçmiştir. Amasya'da on gün kalan Mustafa Kemal, 21 Haziran akşamı arkadaşlarıyla Topçu Kışlası'nda toplanmış ve sabaha kadar süren toplantı sonrasında tarihe altın harflerle yazılan Amasya Tamimi okunmuştur.

Amasya Tamimi bir kurtuluş ve kuruluş belgesidir. "Vatanın tamamı, milletin istiklali tehlikededir. Hükümet merkezi, itilaf devletlerinin etkisi ve denetimi altında bulunduğundan, sahip olduğu sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir. Bu durum, milletimizi adı var, kendi yok durumuna düşürüyor. Milletin istiklalini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Amasya Tamiminin özeti budur.

101'inci yılında Amasya Tamimini çok iyi anlamalı ve kendimize rehber edinmeliyiz. Özellikle ülkeyi yönetenler bu belgeyi ezberlemeli ve özümsemelidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin dış ve iç politikası belirlenirken bu tamim içeriği rehber olarak alınmalıdır.

Hele hele devlet yönetiminde "egemenliğin kayıtsız şartsız millette olduğu" ilkesi asla vazgeçilmeyecek veya tırpanlanmayacak şekilde kayıtsız ve şartsız korunmak zorundadır. Aslında bu ilkeyi en iyi korumanın yolu ise 16 Nisan referandumuyla geçilen tek adam rejiminden derhâl vazgeçmekten ve eksikleri giderilmiş güçlü parlamenter rejime tekrar dönmekten geçmektedir.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Amasya Tamiminin 101. Yılında da bir türlü bitmeyen Amasya Projelerimizden bahsetmek isterim.

Aydınca köyümüzün kuzeyine Aydınca Barajı yapılması kararı alındı ve bu karar doğrultusunda 29/02/2011 tarihinde 31.580.760.72 TL bedelle ihale yapıldı, 19/06/ 2012’de sözleşmesi imzalanarak işe başlandı. Aydınca barajı tamamlandığında Ezinepazarı, Uygur, Avşar, Eskikızılca, Halifeli, Karaali, Karsan, Kale, Keşlik, Küçükkızılca, Mahmatlar,Sarıyar, Tatar,Yolyanı, Sarımeşe ve aydınca köylerinin 33.300 dekarlık tarım arazisini sulayacaktı.

Böyle bir barajın yapılacak olması bölge çiftçisini tam anlamıyla mutlu etti. İhale şartnamesine göre işin tamamlanma tarihi 25/05/2016 tarihi yani 4 yıl öncesi iken maalesef, Ak Partinin yanlış ekonomi ve yatırım politikaları yüzünden bugüne kadar bitirilemedi. Aradan geçen 8 senelik sürede bitirilip hizmete açılamayan Aydınca barajının, bu hızla devam ederse önümüzdeki 8 yılda da bitirilmesi zor görünüyor, Bölge halkı ve Ülkemiz zarar etmeye devam ediyor.

Yine, Merzifon ilçesinde tarihi eser konumunda olan Kızlar Mektebi, aslına uygun restorasyon edilecek ve buraya ilçe halk kütüphanesi yapılacaktı. Bu amaçla 3.494.000,00 TL bedelle 2016 yılında ihalesi yapılıp işe başlandı ancak diğer yatırımlar gibi bu projede yarıda kaldı ve şu anda da çalışma yapılmıyor. İlçenin simge binalarından biri olan Kızlar Mektebinin geleceği belirsiz bir vaziyet aldı.

Bitirilemeyen bir diğer proje, Taşova- Ayvacık Karayolu. Bölge için çok önemli olan ve adeta bölgenin yeni ticaret yolu olacak Taşova- Ayvacık karayolu da yıllardır bitirilemiyor, meyvecisi nakliyecisi, tüccarı yıllardır fazla para harcamaya devam ediyor.

Gümüşhacıköy ilçemize bağlı Beden ve Saraycık köyleri sulama göletleri, iş bitim süreleri dolmasına rağmen bir türlü tamamlanıp hizmete sokulamıyor. Köy yollarının asfaltlanması tamamlanamamış, içme suyu sorunları tam anlamıyla çözülememiş 10’larca köy bulunuyor.

Velhasıl 2020 yılı da Amasya için sorunların çözüleceği değil artarak büyüyeceği bir yıl olarak geçecek.” Diye konuştu.